Ποικίλες εκδηλώσεις, που στηρίζονται στην αναβίωση πατροπαράδοτων εθίμων και παραδόσεων, έχουν προγραμματίσει φέτος οι δήμοι και οι πολιτιστικοί σύλλογοι της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για το τριήμερο της τελευταίας Κυριακής της αποκριάς και της Καθαρής Δευτέρας.
Για ακόμα μια χρονιά επίκεντρο των εορτασμών είναι η πόλη της Ξάνθης, με τη διοργάνωση της μεγάλης καρναβαλικής παρέλασης. Ιδιαίτερα φέτος, οι αποκριάτικες γιορτές στην ακριτική πόλη της Ξάνθης θα σημαδευτούν από την προσπάθεια του δήμου να φιλοξενηθεί στο παγκόσμιο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, για τη φιλοτέχνηση της μεγαλύτερης αποκριάτικης μάσκας στον κόσμο. Η εκδήλωση αυτή θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης, στην πλατεία Ρολογιού, το Σάββατο 5 στις 12:00 παρουσία εκπροσώπων του Guinness World Records
Να σημειωθεί πως η εντυπωσιακή μάσκα που θα φιλοτεχνηθεί θα έχει την εικόνα χαρακτικού, με στοιχεία από το ελληνικό θέατρο σκιών, το οποίο αποτελεί το κεντρικό θέμα της φετινής διοργάνωσης των Θρακικών Λαογραφικών Γιορτών.
Μεγάλη καρναβαλική παρέλαση διοργανώνεται ανήμερα της Καθαρής Δευτέρας στο Δημοτικό Διαμέρισμα Χωριστής του δήμου Καλαμπακίου Δράμας. Το σύνθημα της φετινής παρέλασης είναι «Να μην λείπει κανείς (εκτός από την κρίση)». Η παρέλαση των πληρωμάτων και των αρμάτων έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 15:00.
Επίσης στο νομό Δράμας, ο δήμος Προσοτσάνης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυρολεύκης, την Κυριακή 6 αναβιώνουν το αποκριάτικο θρακιώτικο δρώμενο του «Καλόγερου», στον προαύλιο χώρο του δημοτικού καταστήματος Μαυρολεύκης.
Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 11:00 με την προετοιμασία του Καλόγερου και του θιάσου του, που θα επισκεφθούν με τη συνοδεία της θρακιώτικης λύρας, του νταουλιού και της γκάιντα τα σπίτια του χωριού για να ευχηθεί ο Καλόγερος καλοχρονιά, βλάστηση και ευφορία της γης. Το δρώμενο θα ολοκληρωθεί στις 16:00 με το όργωμα και τη σπορά. Μετά το τέλος της εκδήλωσης, στις 20:00 θα ακολουθήσει γλέντι με ζωντανή μουσική, στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων.
Ο Λαογραφικός Σύλλογος «Ο Βάκχος» της Παναγίας Θάσου διοργανώνει για ακόμη μια χρονιά, ανήμερα της Καθαρής Δευτέρας, λαογραφικές και διονυσιακές εκδηλώσεις.
Το Δημοτικό Διαμέρισμα Παναγίας στο κατάφυτο νησί της Θάσου είναι ένα παραδοσιακός πετρόχτιστος οικισμός από τους ομορφότερους του νησιού, όπου οι κάτοικοι τιμούν τον αρχαίο θεό Διόνυσο, με ποικίλες εκδηλώσεις, παρέλαση αρμάτων, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, που διοργανώνει ο Λαογραφικός Σύλλογος.
Σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις υπάρχει έντονο το φαλλικό στοιχείο, αφού η κριτική ασκείται με αθυροστομία που για την τοπική κοινωνία θεωρείται απόλυτα φυσιολογική και αθώα. Το κρασί ρέει άφθονο και τα εδέσματα προσφέρονται δωρεάν σε όλους τους προσκεκλημένους, ενώ στη μεγάλη αυτή καρναβαλική γιορτή συμμετέχουν μικροί και μεγάλοι από ολόκληρη τη Θάσο.
Κεντρικό σύμβολο είναι ένα τεράστιος φαλλός, σύμβολο της γονιμότητας και υποδοχής της άνοιξης, που κυοφορεί τη βλάστηση και την καρποφορία του καλοκαιριού, αλλά και χαρακτηριστικό των σατύρων που ακολουθούν το θεό Διόνυσο.