Αυστηρή κριτική ασκεί ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) στο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο το χαρακτηρίζει αντίθετο στο κράτος Δικαίου, ενώ κάνει λόγο για «μανία καταδίωξης» και «καταστρατήγηση της έννοιας του αυτοφώρου».

Ειδικότερα, ο Σύλλογος με σημερινή ανακοίνωσή του αναφέρει, κατ΄ αρχάς, ότι «η παλιά, πεπατημένη και αποτυχημένη συνταγή ακολουθείται για μια ακόμη φορά στο νομοσχέδιο για την “καταπολέμηση της φοροδιαφυγής”, ενισχύοντας παράλληλα το αίσθημα ανασφάλειας δικαίου».

Η αδυναμία αποτελεσματικής άσκησης της διοικήσεως -συνεχίζει ο ΔΣΑ- «μετατίθεται στις “πλάτες” της ασφυκτικά φορτωμένης Δικαιοσύνης, επιβαρύνοντάς την έτι περαιτέρω εις βάρος της εύρυθμης λειτουργίας της».

Ακόμη, υπογραμμίζει ότι «η υπερποινικοποίηση της όποιας φορολογικής συμπεριφοράς του πολίτη έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πρόσφατη νομοθέτηση της επιτάχυνσης των ποινικών δικών και της αποσυμφόρησης των σωφρονιστικών καταστημάτων».

Μάλιστα, σημειώνει ο Σύλλογος ότι «σε μία οικονομικά χειμαζόμενη και απογοητευμένη κοινωνία προσθέτουμε τη φοβία, κάτι που συναντάται στα αστυνομικά κράτη και όχι σε ένα ευνομούμενο κράτος».

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, επισημαίνει ο ΔΣΑ, «καταστρατηγείται η έννοια της αυτόφωρης διαδικασίας, καθώς πλέον για τη φοροδιαφυγή σημαντικός δεν θα είναι ο χρόνος τέλεσης, αλλά ο χρόνος ελέγχου, ενώ η απλή εκτίμηση των φορολογικών διατάξεων από τους φορολογικούς ελεγκτές επιφέρει άμεσα την ατιμωτική για τον πολίτη ποινική διαδικασία».

Αναφορικά με την προσωποκράτηση για χρέη προς το Δημόσιο η οποία έχει κριθεί τελεσίδικα ως αντισυνταγματική, ο ΔΣΑ αναφέρει ότι «κατά παράβαση της νομιμότητας, όπως αυτή έχει κριθεί λίαν προσφάτως με την υπ’ αριθμ. 1/2010 απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου και τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητος, ουσιαστικά επανέρχεται με άλλο τρόπο ο θεσμός της προσωπικής κράτησης για χρέη στο Δημόσιο».

Στη «μανία καταδίωξης», σημειώνουν οι δικηγόροι της Αθήνας, «προστίθεται και η λογική της διαπόμπευσης με την ουσιαστική άρση του φορολογικού απορρήτου και την πρόβλεψη της δημοσιοποίησης των φοροδιαφευγόντων».

«Πολύ φοβόμαστε ότι πρόκειται για μία ακόμα ατελέσφορη προσπάθεια, καθώς η αποτελεσματική πάταξη της φοροδιαφυγής προϋποθέτει κατάργηση της πολυνομίας, απλοποίηση της τήρησης των φορολογικών βιβλίων και στοιχείων, για να είναι ο φορολογικός έλεγχος πράγματι διαφανής και ακέραιος. Το κυνήγι “μαγισσών” θα επιφέρει σύγχυση και συμφόρηση εις τρόπον, ώστε σύντομα να κάνουμε λόγο για ένα νομοθέτημα που έχει περιέλθει σε αχρησία. Η υπερβολή στο όνομα της δικαιοκρατίας δεν απέχει από την αυθαιρεσία. Τέτοια νομοθετήματα αντίκεινται στην έννοια του Κράτους Δικαίου, γι’ αυτό πρέπει ν’ αποσυρθεί», καταλήγει η ανακοίνωση.