Συνταγματικές ενστάσεις για την περαίωση του υπουργείου Οικονομικών εκφράζει με προσφυγή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας η Πανελλήνια η Πανελλήνια Ένωση Φοροτεχνικών Επιστημόνων.

Η αίτησή της συζητήθηκε ενώπιον της αυξημένης επταμελούς σύνθεσης του Συμβουλίου της Επικρατείας και με αυτή ζητείται να κριθεί αντισυνταγματική, αλλά και αντίθετη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία η διαδικασία της περαίωσης του υπουργείου Οικονομικών.

Μεταξύ άλλων οι φοροτεχνικοί που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη υποστηρίζουν ότι η επίμαχη ρύθμιση δεν είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα , καθώς εξαιρεί συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογούμενων πολιτών , ενώ την ίδια στιγμή επιτρέπει στις εφορίες να επανελέγξουν τους ίδιους φορολογούμενους σε περίπτωση που προκύψουν νέα στοιχεία για υποψίες φοροδιαφυγής τους.

Η διάκριση αυτή, σύμφωνα με τους φοροτεχνικούς, παραβιάζει την συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας των πολιτών ,αλλά και την αρχή της αναλογικότητας προσκρούοντας και στη σχετική κοινοτική οδηγία για τη διαμόρφωση κοινής φορολογικής βάσης.