Περισσότερα λουκέτα σε επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας «βλέπει» για το πρώτο τρίμηνο του 2011 ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Δημήτρης Μπακατσέλος, ο οποίος τάχθηκε υπέρ μιας «οριζόντιας, ομοιόμορφης και ελεγχόμενης συμπίεσης του εργασιακού κόστους», με ταυτόχρονη μείωση τιμών στην αγορά, ώστε οι εργαζόμενοι να αντέξουν τις πιέσεις.

Ο ίδιος ζήτησε μεγαλύτερη ευκινησία και ταχύτητα στην υπογραφή ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων, όταν πρόκειται για επιχειρήσεις, στις οποίες όντως υπάρχει διαπιστωμένα ανάγκη για κάτι τέτοιο και όπου η μείωση των μισθών θα μπορούσε να αποτρέψει λουκέτα και απολύσεις. Εξέφρασε δε, την πεποίθηση ότι οι εργαζόμενοι είναι πλέον έτοιμοι για μια λογική συμπίεση του εργασιακού κόστους, λαμβάνοντας υπόψη τις καταστάσεις.

Στη διάρκεια σημερινής εκδήλωσης για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΕΒΕΘ, ο κ. Μπακατσέλος επεσήμανε ακόμη ότι ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις αναζητούν καταφύγιο στο άρθρο 99 του νέου πτωχευτικού κώδικα, ενώ επικαλέστηκε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία κάθε εταιρία, που ακολουθεί αυτή την οδό, παίρνει μαζί της στην «κατηφόρα» άλλες τέσσερις.

Παράλληλα, ο κ. Μπακατσέλος γνωστοποίησε ακόμη ότι το επιμελητήριο πρόκειται μέσα στις επόμενες εβδομάδες να υπογράψει τριετή συμφωνία με το εργαστήριο Senseable Lab του περίφημου Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ).

Στόχος της συμφωνίας είναι ερευνητές και σπουδαστές του MIT να επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη δύο-τρεις φορές ετησίως και να πραγματοποιούν μετρήσεις και έρευνες, προκειμένου να χαράξουν μια στρατηγική για ένα βασικό θέμα που αφορά την πόλη.