Το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας κήρυξε τον Βόλο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα μήνα μετά την εμφάνιση νεκρών ψαριών στον Παγασητικό.

Συγκεκριμένα με σημερινή απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, αποφασίζεται η κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βόλου, της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας & Σποράδων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από θαλάσσια ρύπανση που εκδηλώθηκε στον Παγασητικό κόλπο, στις 28-08-2024.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία την ημερομηνία εκδήλωσης του φαινομένου και για έναν μήνα, ήτοι έως και 30 Σεπτεμβρίου 2024.

Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.

Υγειονομική βόμβα

Συγκλονίζουν οι εικόνες απόλυτης οικολογικής καταστροφής από τον χείμαρρο του Ξηριά στον Βόλο με τους τόνους νεκρών ψαριών να έχουν συγκεντρωθεί στο σημείο που έχει τοποθετηθεί το δίχτυ προστασίας του Παγασητικού. Στο σημείο έχουν μεταφερθεί μηχανήματα τα οποία φορτώνουν τα ψάρια σε μεγάλα φορτηγά, ώστε να μεταφερθούν στον χώρο συγκέντρωσης που έχει διαμορφωθεί, ενώ ο θάνατος των ψαριών προκάλεσε την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Πρόκειται για μια υγειονομική βόμβα που έχει εξαπλωθεί πολλά χιλιόμετρα μέσα στον Παγασητικό.

Από την περιοχή έχουν απομακρυνθεί τουριστικά και ιστιοπλοϊκά σκάφη, με τους επιχειρηματίες να εκφράζουν την αγωνία τους για την επόμενη μέρα, καθώς μέχρι στιγμής έχουν συλλεχθεί περισσότεροι από 100 τόνους νεκρών ψαριών.

Εισαγγελικό πόρισμα: Δεν μπορούσε να κλείσει το θυρόφραγμα της λίμνης Κάρλα

Το θυρόφραγμα της Κάρλαςεξαιτίας του οποίου νερά και τόνοι ψαριών καταλήγουν στον Παγασητικό Κόλπο, δεν μπορούσε να κλείσει, σύμφωνα με πολυσέλιδο πόρισμα της Εισαγγελίας Βόλου, η οποία είχε διατάξει και ολοκλήρωσε ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο προκαταρκτική έρευνα.

Αφορμή για την έρευνα αποτέλεσε η μηνυτήρια αναφορά που είχε υποβάλλει στις 22 Σεπτεμβρίου, ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, μετά από αυτοψία που είχε κάνει στην περιοχή της Κάρλας, καταγγέλλοντας ότι ποσότητες νερών, επιμολυσμένων από νερά του Πηνειού, στον οποίο γινόταν εκτροπή των λυμάτων από τον βιολογικό Λάρισας που υπέστη ζημιά μετά τις πλημμύρες, κατέληγαν στον Παγασητικό Κόλπο.

Για τη μήνυση, την «τύχη» της οποίας αναζητούσε ο δήμαρχος Βόλου, είχε γίνει προκαταρκτική έρευνα και το πόρισμα φαίνεται ότι έρχεται να απαντήσει και στο σημερινό ερώτημα «γιατί δεν είχε κλείσει το θυρόφραγμα» και τόνοι ψαριών από την Κάρλα κατέληξαν στον Παγασητικό Κόλπο.

Πληροφορίες του taxydromos.gr, αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα πολυσέλιδο πόρισμα, βάσει του οποίου το θυρόφραγμα δεν επιτρέπεται να κλείσει. Η έρευνα που διεξήχθη τους χειμερινούς μήνες, κατέληξε σε τρία βασικά σημεία:

  • Τα νερά της Κάρλας δεν ήταν μολυσμένα, βάσει μετρήσεων που έγιναν
  • Η ποιότητα των νερών του Παγασητικού Κόλπου δεν επηρεαζόταν από την είσοδο σε αυτόν νερών από την Κάρλα
  • Το θυρόφραγμα δεν μπορούσε να κλείσει επειδή έπρεπε να εκτονωθεί η πλημμυρική κατάσταση.

Επίσης, αναφέρεται ότι το άνοιγμα του θυροφράγματος ακολουθεί τους κανόνες που θέτει ο Νόμος.

Το πολυσέλιδο πόρισμα εκδόθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου και μάλιστα υποβλήθηκε και στην Εισαγγελία Εφετών Λάρισας. Με απόφαση δύο ανεξάρτητων εισαγγελικών λειτουργών, κρίθηκε ότι στην τότε συγκυρία δεν υπήρχε πρόβλημα και η μήνυση του δημάρχου τέθηκε στο αρχείο.

Το πόρισμα δεν είδε ποτέ το φως της δημοσιότητας, παρά μόνο πρόσφατα και με αφορμή το φαινόμενο των νεκρών ψαριών, εξαιτίας του οποίου έχει ξεκινήσει ξανά δημόσιος διάλογος για το θυρόφραγμα της Κάρλας.

Κραυγή αγωνίας από τους επιχειρηματίες

Η τεράστια αυτή καταστροφή έχει φέρει πλήγμα και στους επιχειρηματίες της περιοχής.

Όπως ανέφερε ο Γιώργης Τερζάκης στο MEGA, το πρόβλημα δεν είναι τωρινό, καθώς «όλο το καλοκαίρι βγάζαμε νεκρά ψάρια από τη θάλασσα για να μην τα βλέπει ο κόσμος».

«Αυτήν την στιγμή τα ψάρια δε σώζονται. Από την προηγούμενη εβδομάδα είναι τεράστιος ο όγκος που έρχεται στις ακτές μας», είπε.

«Όλος ο κόσμος κλαίει αυτή την στιγμή, όλοι οι υπάλληλοί μας είναι στα σπίτια τους, εμείς δεν μπορούμε ούτε στα σπίτια μας να κάτσουμε, μυρίζει. Χθες πήγα να ανοίξω το μαγαζί, δεν υπάρχει ψυχή στις Αλυκές. Όλα τα μαγαζιά είναι κλειστά. Δεν μπορείς να κάτσεις. Μετά από συνάντηση που κάναμε, βάσει του περσινού τζίρου, όλα τα μαγαζιά έχουμε από 60 έως 80% πτώση», ανέφερε χαρακτηριστικά.