Σε συναγερμό παραμένει ο κτηνοτροφικός κλάδος σε όλη τη Θεσσαλία εξαιτίας της επιδημίας πανώλης που έχει προσβάλλει εκατοντάδες αιγοπρόβατα στην ευρύτερη περιοχή.

Μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της ομοσπονδίας κτηνοτροφικών συλλόγων Θεσσαλίας, Δημήτρης Μπαλούκας, τόνισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μία μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης όλων των επαγγελματιών του κτηνοτροφικού κλάδου στη Θεσσαλία, προκειμένου να γίνει κατανοητή η ανάγκη για την πιστή και καθολική εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων ώστε να σταματήσει η διασπορά του ιού στα ζώα.

«Δεν θέλουμε να δούμε νέα κρούσματα, δεν θέλουμε να δούμε και άλλα ζώα να θάβονται και συναδέλφους να φεύγουν από το επάγγελμα. Η ανησυχία μας είναι έντονη, καθημερινά περιμένουμε να δούμε τα νέα για τυχόν νέα κρούσματα, είναι ένας δύσκολος αγώνας, ένας αγώνας που δίνουμε όλοι μαζί, οι κτηνοτρόφοι μαζί με τις υγειονομικές υπηρεσίες, για να σώσουμε έναν κλάδο που προσφέρει πάρα πολλά και ευελπιστώ ότι στο τέλος θα βγούμε νικητές», δήλωσε ο κ. Μπαλούκας.

Χθες, Παρασκευή, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοινώθηκε η οριοθέτηση τριών ζωνών επιτήρησης και ελέγχου του ιού, οι οποίες γνωστοποιήθηκαν στους επαγγελματίες με διανομή των σχετικών χαρτών.

Παράλληλα, μέχρι την Παρασκευή 2 Αυγούστου έχει επιβληθεί απαγόρευση της μετακίνησης ζώων προς σφαγή ενώ έκλεισαν και τα σφαγεία, ώστε να γίνει ιχνηλάτηση των κρουσμάτων στα ζώα και να σταματήσει έτσι η διασπορά του ιού.