Σε κλοιό έντονης και παρατεταμένης ζέστης βρίσκεται η χώρα μας, κάτι που θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες με την κορύφωση αυτού του ισχυρού θερμού κύματος να εντοπίζεται το διήμερο Τετάρτη – Πέμπτη όπου ο υδράργυρος θα αγγίξει τοπικά τους 42° με 43° σε κλειστές και μακριά από τη θάλασσα περιοχές.

Ο χάρτης που παρουσιάζει ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, ο οποίος ακολουθεί από το προγνωστικό μοντέλο, είναι κάτι παραπάνω από κατατοπιστικός:

Παράλληλα, σύμφωνα με το meteo, μικρή αλλά αισθητή άνοδο θα παρουσιάσει η θερμοκρασία το επόμενο διάστημα στη χώρα μας, με τις μέγιστες τιμές θερμοκρασίας να ξεπερνούν τους 40 °C σε πολλές πεδινές περιοχές μέχρι τουλάχιστον το επόμενο Σαββατοκύριακο 20-21 Ιουλίου 2024.

Το γράφημα παρουσιάζει 32 προγνωστικά σενάρια από τις 13 έως 28 Ιουλίου 2024 από το Εθνικό Κέντρο Περιβαλλοντικών Προγνώσεων των ΗΠΑ, για την πορεία της θερμοκρασίας σε ύψος περίπου 1.500 μ πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας, ύψος στο οποίο μελετούμε την πορεία των αερίων μαζών. Όλα σχεδόν τα σενάρια συμφωνούν σε ακραία θετικές αποκλίσεις τιμών θερμοκρασίας από τη μέση κλιματική τιμή της περιόδου 1991-2020.

Χαρακτηριστικό των επόμενων ημερών θα είναι ότι η μέγιστη ημερήσια τιμή της θερμοκρασίας θα ξεπερνά καθημερινά τους 38-40 °C σε πολλές περιοχές της χώρας μας, φτάνοντας σε επίπεδα 8-10 °C πάνω από τις κανονικές για την εποχή τιμές. Παράλληλα, οι ελάχιστες τιμές θερμοκρασίας νωρίς το πρωί στα περισσότερα αστικά κέντρα δεν θα υποχωρούν κάτω από τους 28-29 °C.

Παρατεταμένο διάστημα πολύ υψηλών θερμοκρασιών τον φετινό ΙούλιοΜικρή αλλά αισθητή άνοδο θα παρουσιάσει η θερμοκρασία…

Posted by Meteo Gr on Saturday, July 13, 2024

Αιτία αυτού του παρατεταμένου διαστήματος υψηλών θερμοκρασιών είναι η εμμονή της διάταξης των βαρομετρικών συστημάτων που δείχνει ο παρακάτω χάρτης. Αλλεπάλληλα βαρομετρικά χαμηλά (L στον χάρτη) στη Δυτική Ευρώπη έχουν εδραιώσει μια συνεχή ροή θερμών αερίων μαζών από τη Βόρεια Αφρική προς την Ανατολική Ευρώπη (κόκκινο βέλος). Επίσης, η παρουσία υψηλών πιέσεων στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη (H στον χάρτη) προκαλεί επιπλέον θέρμανση των αερίων μαζών και εμποδίζει τα βαρομετρικά χαμηλά της Δυτικής Ευρώπης να επηρεάσουν τα Βαλκάνια. Στη χώρα μας, γι’ αυτόν τον λόγο θα απουσιάσουν οι αξιόλογες βροχοπτώσεις, ενώ το μελτέμι θα ενισχυθεί στο Αιγαίο λόγω του συνδυασμού των υψηλών πιέσεων στην Κεντρική Ευρώπη και στις χαμηλές πιέσεις του θερμικού βαρομετρικού χαμηλού στη Μέση Ανατολή.

Πρέπει να σημειωθεί ότι παρόμοιες διατάξεις βαρομετρικών συστημάτων στην Ευρώπη δεν είναι σπάνιες το καλοκαίρι, όμως η κλιματική αλλαγή προκαλεί την ολοένα συχνότερη εμφάνισή τους, την ενίσχυση της έντασής τους, και την περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας σε ξηρά και θάλασσα.