Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου και τον Υπουργό Υγείας κ. Αν. Λοβέρδο απηύθυνε η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, σχετικά με το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους.

«Πέρασαν αρκετές μέρες από τις εξαγγελίες σας για εφαρμογή, επιτέλους, του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους και η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη. Η αυθαιρεσία είναι πλήρης. Ο νόμος δεν εφαρμόζεται σχεδόν πουθενά», αναφέρεται στην επιστολή.

«Οι καταστηματάρχες ισχυρίζονται ότι η απαγόρευση του καπνίσματος θα μειώσει το τζίρο τους, όταν οι ίδιοι παραδέχονται ότι είναι ήδη μειωμένος. Με τα τασάκια στα τραπέζια! Αιτία σίγουρα γι’ αυτό είναι η οικονομική κρίση και η ψυχολογία των καταναλωτών. Είναι βέβαιο ότι ο τζίρος των καταστημάτων όχι μόνο δεν θα μειωθεί από την απαγόρευση του καπνίσματος, αλλά θα αυξηθεί λόγω της κοινωνικοποίησης των πολιτών που τώρα αποφεύγουν τους δημόσιους χώρους λόγω των καπνών των τσιγάρων. Δεν υπάρχει αμφιβολία βέβαια ότι πίσω από τις αντιδράσεις των καταστηματαρχών κρύβονται συμφέροντα των καπνοβιομηχανιών», σημειώνει η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας ζητώντας «να σταματήσει πλέον αυτή η αυθαιρεσία. Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι αυτεπάγγελτα, χωρίς δηλαδή να αναμένονται οι καταγγελίες των πολιτών στο 1142. Να ελέγχονται επίσης για την αποτελεσματικότητά τους οι αρμόδιες υπηρεσίες».