Οκτώ και πλέον δεκαετίες μετά τον θάνατο της θρυλικής Μαντάμ Ορτάνς, που άφησε το αποτύπωμά της στην ιστορία της Κρήτης, εντοπίστηκε ο τάφος της κατά κόσμον Αδελίνας Γκιτάρ.
Ο τάφος της βρίσκεται στο Δημοτικό Νεκροταφείο της Ιεράπετρας, γράφει σε ανάρτησή του ο δικηγόρος Ευθύμης Λεκάκης που είχε βάλει στόχοι να τον εντοπίσει, όπως αναφέρει το patris.gr.
«Είχα υποσχεθεί ότι θα βρω και θα αναρτήσω τον τάφο της Αδελίνας Γκιτάρ ή Μαντάμ Ορτάνς (Γαλλία 1863-Κρήτη 2 Μάη 1938), που βρίσκεται στο Δημοτικό Νεκροταφείο της Ιεράπετρας. Σήμερα, υιοθετώ την υπόσχεση που σας είχα δώσει. Ευχαριστώ για την υπομονή σας!» αναφέρει στην ανάρτησή του.
Ποια ήταν η θρυλική Μαντάμ Ορτάνς
Η Αδελίνα Γκιτάρ, γνωστότερη ως Μαντάμ Ορτάνς (1863 – 2 Μαΐου 1938) ήταν Γαλλίδα ιερόδουλη, η οποία έγινε γνωστή στην Ελλάδα στις αρχές του εικοστού αιώνα, όταν εγκαταστάθηκε στην Κρήτη. Τις τελευταίες δεκαετίες της ζωής της έζησε στην Ιεράπετρα και οι Αρχές την τίμησαν δίνοντας το όνομά της σε δρόμο της πόλης.
Για τον ακριβή τόπο γέννησής της ερίζουν οι πόλεις Παρίσι, Τουλόν και Μασσαλία. Πολύ νεαρή, σε ηλικία 16 ετών, έγινε ιερόδουλη. Όταν ξεκίνησε η κατοχή της Κρήτης, το 1898, η Γκιτάρ εγκαταστάθηκε με 500 ακόμα γυναίκες στα Χανιά, για να προσφέρει τις υπηρεσίες της στους άνδρες των Μεγάλων Δυνάμεων που υπηρετούσαν στους στόλους. Έπειτα από την επανάσταση στο Θέρισο, το 1905, η Μαντάμ Ορτάνς έφυγε και περιπλανήθηκε στην ανατολική Κρήτη και ειδικότερα στο Ηράκλειο, στη Σητεία και στον Άγιο Νικόλαο. Τελικά, στις αρχές του 1910 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ιεράπετρα, όπου άνοιξε χαρτοπαικτική λέσχη και εστιατόριο στη Μεσοκαστελλιά. Εν συνεχεία, λειτούργησε ένα ξενοδοχείο, στη θέση όπου βρίσκεται σήμερα το «Hotel Creta». Το ξενοδοχείο εκείνο ονομαζόταν «Η Γαλλία». Αργότερα η Ορτάνς έγινε υποπρόξενος της Γαλλίας και πολλοί την υποπτεύονταν για κατάσκοπο. Έπειτα από τον πόλεμο ανέπτυξε έντονη κοινωνική δραστηριότητα και καταξιώθηκε στην Ιεράπετρα, όπου πέθανε το 1938.
Η Μαντάμ Ορτάνς αποτέλεσε την ηρωίδα σε πολλά λογοτεχνικά έργα, όπως στο «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» του Νίκου Καζαντζάκη, ενώ στον κινηματογράφο την υποδύθηκε η ηθοποιός Λίλα Κέντροβα. Επίσης, στα πάρεργα του Γεώργιου Πάγκαλου αναφέρονται αφηγήσεις της Ορτάνς. Στο έργο του Πρεβελάκη Χρονικό μιας Πολιτείας βρίσκουμε τη Μαντάμ Ορτάνς ως Φατμέ. Τη βιογραφία της έγραψε ο Ιωάννης Μανωλικάκης.