Προθεσμία μέχρι την Παρασκευή 28 Ιουνίου έχουν οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ ώστε να αποκτήσουν τον προσωπικό τους κωδικό ασφαλείας, με τον οποίο θα μπορούν να καταθέσουν ηλεκτρονικά το Μηχανογραφικό.

Εν αναμονή των βαθμολογιών των υποψηφίων στα μαθήματα των Πανελλήνιων Εξετάσεων, αλλά και τη μετέπειτα συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου, το ενδιαφέρον πλέον επικεντρώνεται στις περιζήτητες σχολές, και κυρίως εκείνες που μπορούν να εξασφαλίσουν επαγγελματική αποκατάσταση στους αποφοίτους τους, αλλά και τα επαγγέλματα που σε τέσσερα -και πλέον- χρόνια από τώρα θα είναι εκείνα που θα «κυριαρχήσουν» στην αγορά εργασίας.

Σε αυτό το διάστημα -και μέχρι να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή του Μηχανογραφικού- είναι πολύ σημαντικό, οι υποψήφιοι να ερευνήσουν με περισσότερη λεπτομέρεια τα χαρακτηριστικά των σχολών που τους ενδιαφέρουν, πέραν από την κατάταξή τους με βάση τις βάσεις εισαγωγής.

Πανελλήνιες εξετάσεις

Οι τρεις παράμετροι για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού

Σύμφωνα με τον Θανάση Λέλε, Σύμβουλο Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας, που μίλησε στην ΕΡΤ η σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού έχει να κάνει με τρεις κυρίως παραμέτρους: την επιλογή του γνωστικού αντικειμένου που τους ενδιαφέρει, ανάλογα με του πού έχει κλίση το κάθε παιδί, οικογενειακά και κοινωνικά κριτήρια, στην κατάταξη των τμημάτων στο Μηχανογραφικό και στην επιλογή του πανεπιστημιακού τμήματος με βάση το αν ανοίγει δρόμους στο μέλλον για διαφορετικά επαγγέλματα και ειδικεύσεις.

Υπάρχουν, όπως είπε, πολύ περισσότερες επιλογές τμημάτων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ευκαιρίες αλλά και παγίδες στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού.

Σε ό,τι αφορά την αξιόλογηση μιας σχολής, ο κ. Λέλες, τόνισε ότι ένας ασφαλής τρόπος επιλογής είναι με κριτήριο τις βάσεις εισαγωγής, ενώ, πρέπει να συνυπολογιστούν ακόμη η σύνδεση με την αγορά εργασίας, η δικτύωση με πανεπιστήμια του εξωτερικού, η ύπαρξη μεταπτυχιακού και διδακτορικού προγράμματος, η ακαδημαϊκή επάρκεια των καθηγητών, κ.α.

Ποιες είναι οι σχολές του μέλλοντος

Για τις «σχολές του μέλλοντος» υπογράμμισε ότι είναι αυτές που δίνουν τα αναγκαία εφόδια στους φοιτητές τους ώστε να είναι συνεχώς ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου και ως βασικά χαρακτηριστικά έχουν: την διεπιστημονική/υβριδική προσέγγιση, έμφαση στις ποιοτικές δεξιότητες και αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών.

Η εξειδίκευση και η επανειδίκευση είναι τα «κλειδιά» του μέλλοντος, σχολίασε ο Θανάσης Λελές, καθώς έχουν αλλάξει πλέον τα δεδομένα και οι προπτυχιακές σπουδές δεν οδηγούν σε έναν επαγγελματικό μονόδρομο και η δια βίου μάθηση κερδίζει έδαφος σε ακαδημαϊκό επίπεδο.