Μετά από πληροφορίες για κατασκευή τείχους στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας κ Εγκεμέν Μπαγίς, δήλωσε πως «H απόφαση για την κατασκευή τείχους στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο δεν στρέφεται κατά των Τούρκων πολιτών».

Ο υπουργός Επικρατείας και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για την Ε.Ε, δήλωσε ότι οι παράνομοι μετανάστες που παλαιότερα εισέρχονταν στην Ε.Ε. μέσω Μαρόκου, Αλγερίας και Πορτογαλίας φθάνουν στην E.E. μέσω Ελλάδας και μέσω Τουρκίας. «H κατασκευή ενός τείχους στα ελληνοτουρκικά σύνορα δεν αποτελεί λύση, απλώς θα μετατοπίσει το πρόβλημα αλλού».

Το ζήτημα του τείχους που σχεδιάζει να κατασκευάσει η Ελλάδα, καθώς και το θέμα της παράνομης μετανάστευσης αναμένεται να κυριαρχήσει στις αυριανές συζητήσεις στο Ερζουρούμ, σύμφωνα με δημοσιέυματα του τουρκικού Τύπου.

Η δυσφορία που προκαλεί το θέμα του τείχους ενδέχεται να αυξηθεί με την αντίδραση των κατοίκων των χωριών στην τουρκική πλευρά των συνόρων στον Έβρο που χαρακτηρίζουν απαράδεκτη την ιδέα της κατασκευής τείχους. «Σε μια εποχή που τα τείχη σε όλο τον κόσμο καταργούνται δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να υιοθετεί τις αντιλήψεις που κυριαρχούν στο Ισραήλ», λένε κάτοικοι της περιοχής στην εφημερίδα Σαμπάχ, αλλά και ο κ. Μπαγίς τόνισε σήμερα ότι «η Ε.Ε. δεν χρειάζεται νέα τείχη αλλά την απαλλαγή της από τις προκαταλήψεις”.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, μόνο το 2,3 % των Τούρκων θεωρούν απειλή την Ελλάδα, ενώ το 43% των Τούρκων θεωρούν τις ΗΠΑ ως την μεγαλύτερη εξωτερική απειλή για την Τουρκία, το 24% θεωρούν το Ισραήλ, το 3% το Ιράν , το 2,1% το Ιράκ, το 1,7 % την Ρωσία, το 1% την Αρμενία ενώ το 1,3 % δεν θεωρεί καμία χώρα ως απειλή για την Τουρκία.