«Πόσες κάμερες ασφαλείας χρειάζομαι για το σπίτι μου;». Είναι μια εύλογη ερώτηση από τη στιγμή που κάποιος αποφασίσει να φροντίσει για την ασφάλεια του σπιτιού του.
Υπάρχουν τρεις κύριοι παράγοντες που θα βοηθήσουν στην απάντηση:
- Ο πρώτος είναι το μέγεθος του σπιτιού. Προφανώς, ένα διαμέρισμα 60 τετραγωνικών δεν χρειάζεται τον ίδιο αριθμό καμερών με ένα σπίτι 150 τετραγωνικών για να επιτευχθεί το ίδιο επίπεδο ασφαλείας. Πλην του μεγέθους, ρόλο παίζει και ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: τα μεγάλα σπίτια με κήπους και πολλές προσόψεις μπορεί να απαιτούν περισσότερες κάμερες σε σχέση με ένα «απλώς μεγάλο» σπίτι.
- Ο δεύτερος παράγοντας είναι ο προσωπικός, οι στόχοι ασφαλείας που θέτει ο καθένας. Κάποιοι μπορεί να επιλέξουν να καλύψουν τα πιο ευάλωτα σημεία του σπιτιού, κάποιοι άλλοι μπορεί να καλύψουν κάθε δυνατό χώρο, γιατί μόνο έτσι θα αισθανθούν πιο ασφαλείς.
- Τέλος, ρόλο παίζουν και τα χρήματα που μπορεί να διαθέσει κάποιος και από το αν αποφασίσει να τις παρακολουθεί και να τις χειρίζεται μόνος του (μέσω εφαρμογής για κινητό) ή αν θα συνεργαστεί με εταιρεία security για επαγγελματική παρακολούθηση.
Είναι σαφές, λοιπόν, ότι δεν υπάρχει απόλυτη απάντηση. Υπάρχουν, όμως, κάποιες βασικές πρακτικές αρχές, που μπορούν να μας βοηθήσουν να υπολογίσουμε -αν και το καλύτερο θα είναι να συμβουλευθούμε επαγγελματία.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι κάμερες δεν χρειάζεται να καλύπτουν κάθε γωνιά της αυλής και του σπιτιού. Η τοποθέτηση κάμερας στην κύρια είσοδο και στον χώρο όπου υπάρχουν ή φυλάσσονται τα περισσότερα τιμαλφή, κρίνεται απαραίτητη. Επίσης απαραίτητη κρίνεται, αν το σπίτι έχει μεγάλο κήπο, η τοποθέτηση εξωτερικών καμερών στις πόρτες, στα παράθυρα και σε περιοχές που δεν είναι άμεσα ορατές.
Κρίνοντας επιμέρους, η ασφάλεια της κύριας εισόδου του σπιτιού είναι η πλέον σημαντική και το σημείο όπου πρέπει οπωσδήποτε να εγκατασταθεί κάμερα. Πλην της προφανούς «υπηρεσίας» της, μια κάμερα στην κεντρική είσοδο στέλνει το μήνυμα ότι το σπίτι φυλάσσεται, αποτρέποντας τους διαρρήκτες -ιδίως τους ευκαιριακούς. Αν το σπίτι έχει μεγάλο κήπο ή αυλή, πρέπει να υπάρχει κάμερα και στην εξωτερική είσοδο. Ασφαλώς υπάρχει και η επιλογή για τοποθέτηση «ψευδών» καμερών ασφαλείας, όμως εδώ θα πρέπει να δοθεί προσοχή στην ομοιομορφία των συσκευών, για να μη δημιουργηθούν υποψίες «μπαλωμάτων».
Όσον αφορά τις κάμερες στους εσωτερικούς χώρους, εκτός από την ασφάλεια του σπιτιού, μπορεί κάποιος να επιτηρεί τη δραστηριότητα στον χώρο που καλύπτει η κάμερα, πολύ χρήσιμο αν η οικογένεια έχει μικρά παιδιά ή αν υπάρχει… ζωηρό κατοικίδιο. Να σημειωθεί ότι πολλές κάμερες εσωτερικών χώρων παρέχουν κάλυψη 360 μοιρών της περιοχής στην οποία είναι τοποθετημένες, επομένως δεν χρειάζεται να γεμίσει κάποιος όλο το δωμάτιο (ιδίως αν είναι μεγάλο) με αυτές.
Αν κάποιος διαθέτει συλλεκτικά αντικείμενα, έργα τέχνης, κοσμήματα, χρηματοκιβώτια και άλλους αγαπημένου στόχους των διαρρηκτών, είναι καλό να υπολογίσει κάλυψη με κάμερες και στους χώρους αυτούς. Στην απευκταία περίπτωση που κάποιος κατορθώσει να εισβάλει στο σπίτι, ασφαλώς θα υποχρεωθεί να αφιερώσει χρόνο για να τις εξουδετερώσει, αφετέρου το υλικό που θα έχει καταγραφεί μπορεί να βοηθήσει την αστυνομία στον εντοπισμό και στη σύλληψη του ενόχου.
Συμπερασματικά, καθώς η λέξη «ασφάλεια» σημαίνει διαφορετικά πράγματα για τον καθένα, οι επιλογές στον αριθμό καμερών που μπορεί να επιλέξει κάποιος είναι πολλές. Αλλά αν ο στόχος είναι η «απόλυτη» ασφάλεια, τότε είναι απαραίτητη και η «απόλυτη» κάλυψη των εξωτερικών και των εσωτερικών χώρων του σπιτιού.