Υπάρχουν 8 σημαντικοί λόγοι για να βάλετε μεμβράνες ασφαλείας στα παράθυρα του σπιτιού σας, από την αποτροπή των διαρρηκτών και την προστασία του απορρήτου του χώρου σας μέχρι το φιλτράρισμα της ηλιακής ακτινοβολίας και την ασφάλεια των παιδιών. Σε κάθε περίπτωση, είναι μια πολύ χρήσιμη προσθήκη για την ασφάλεια του σπιτιού, οικονομικά προσιτή και αποτελεσματική. Επίσης, δεν χρειάζεται μεγάλη ικανότητα στα… μαστορέματα αν κάποιος αποφασίσει να τις εγκαταστήσει μόνος του. Τι πρέπει να γνωρίζουμε, λοιπόν;

Κατ’ αρχάς, η μεμβράνη ασφαλείας για παράθυρα είναι ένα λεπτό και διαφανές πλαστικό φιλμ με βάση τον πολυεστέρα, με μια ανθεκτική στα γδαρσίματα επίστρωση. Διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία και αποχρώσεις, σε πολλά καταστήματα, φυσικά και σε διαφορετικές τιμές. Όμως, δεν είναι όλες οι μεμβράνες ασφαλείας κατάλληλες για όλους τους τύπους τζαμιών, ούτε χρειάζονται για όλες τα ίδια εργαλεία για να εγκατασταθούν.

Συνεπώς, η γνώμη και η βοήθεια ενός πωλητή σε αυτά τα θέματα είναι σημαντική. Από τη στιγμή που αποφασίσετε να αγοράσετε και να βάλετε μεμβράνες ασφαλείας στα παράθυρα του σπιτιού σας, η τοποθέτηση μπορεί να γίνει σε 6 απλά βήματα:

Βήμα 1

Καθαρίστε σχολαστικά το τζάμι, προσέχοντας να μην υπάρχουν θαμπά σημεία στην επιφάνεια ή γραμμές. Σκουπίστε επίσης σχολαστικά, προσέχοντας να μη μείνουν ίνες από ύφασμα πετσέτας, κλωστές ή πανάδες. Συνοπτικά, προσέξτε το τζάμι να είναι… τζάμι.

Βήμα 2

Πάρτε ένα ξυράφι και με τη λεπίδα του αφαιρέστε τυχόν δύσκολες βρωμιές από τα παράθυρα (π.χ. ξεραμένο χρώμα). Επίσης, με μια χαρτοπετσέτα ή χαρτί κουζίνας, στεγνώστε καλά τυχόν υγρασία στις γωνίες του παράθυρου, ώστε να τοποθετηθεί καλύτερα η μεμβράνη.

Βήμα 3

Μόλις τα παράθυρα καθαριστούν και στεγνώσουν, μετρήστε το μέγεθος των τζαμιών και κόψτε τη μεμβράνη παραθύρου 3-4 εκατοστά μεγαλύτερη από το μέγεθος του παράθυρου. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε πραγματικά αιχμηρή λεπίδα, με ευθεία άκρη, για να κόψετε τη μεμβράνη – μια στομωμένη λεπίδα μπορεί να σκίσει τη μεμβράνη.

Βήμα 4

Αρχίστε να ξεκολλάτε προσεκτικά την προστατευτική πλευρά από το φιλμ. Μόλις τραβήξετε τα πάνω 5-10 εκατοστά του προστατευτικού, τοποθετήστε τη μεμβράνη στην επιφάνεια του παράθυρου. Ξεκινήστε καλύπτοντας τις δύο επάνω γωνίες του παράθυρου. Μόλις τοποθετηθεί σωστά η μεμβράνη στο πάνω τμήμα του παράθυρου, αρχίστε να βγάζετε σιγά-σιγά το υπόλοιπο προστατευτικό και να κολλάτε τη μεμβράνη στο παράθυρο.

Βήμα 5

Χρησιμοποιήστε ένα μάκτρο καθαρισμού τζαμιών για να ισιώσετε τη μεμβράνη στο παράθυρο. Ο καλύτερος τρόπος είναι να ξεκινήσετε το μάκτρο από το κέντρο του τζαμιού και, ασκώντας λίγη πίεση, να το σπρώξετε προς τα έξω.

Βήμα 6

Χρησιμοποιήστε έναν χάρακα και ένα μαχαίρι για να κόψετε τις άκρες της μεμβράνης που περισσεύει γύρω από κάθε πλευρά του τζαμιού. Μόλις το φιλμ τοποθετηθεί σωστά, πάρτε το μάκτρο και «στρώστε» τη μεμβράνη για να απομακρύνετε τυχόν φυσαλίδες αέρα.