Ο αισθητήρας κίνησης (ή ανιχνευτής κίνησης) είναι η βάση ενός συστήματος οικιακής ασφάλειας επειδή μπορεί να εντοπίσει πότε κάποιος βρίσκεται στο σπίτι μας ενώ δεν θα έπρεπε. Ή, για να το θέσουμε διαφορετικά, ένα σύστημα ασφαλείας χωρίς αισθητήρες κίνησης είναι «μισό» σύστημα.
Ένας αισθητήρας κίνησης χρησιμοποιεί μία ή διαφορετικές τεχνολογίες για να ανιχνεύσει κίνηση σε συγκεκριμένο χώρο. Όταν ανιχνεύει κίνηση, στέλνει σήμα στον πίνακα ελέγχου του συστήματος ασφαλείας, ο οποίος μπορεί να συνδέεται με κέντρο παρακολούθησης. Σε κάθε περίπτωση, εσείς ειδοποιείστε ότι υπάρχει ένδειξη ασυνήθιστης κίνησης στο σπίτι σας και δράτε αναλόγως.
Οι αισθητήρες λειτουργούν όταν δεν είστε σπίτι ή όταν ρυθμίζετε το σύστημα για την περίπτωση που λείπετε. Μπορείτε ακόμη και να προγραμματίσετε ορισμένα συστήματα ασφαλείας να καταγράφουν συμβάντα μέσω κάμερας όταν εντοπίζεται κίνηση.
Ορισμένες ακόμα περιπτώσεις στις οποίες οι αισθητήρες κίνησης είναι πολύ χρήσιμοι, πλην φυσικά της πιθανότητας διάρρηξης, είναι:
- Όταν τα παιδιά σας βγαίνουν από το σπίτι χωρίς την άδειά σας ή όταν πλησιάζουν σε περιοχή που δεν επιτρέπεται.
- Όταν κάποιος πλησιάζει την κύρια είσοδο.
- Όταν το κατοικίδιό σας βρίσκεται σε μέρος όπου δεν πρέπει.
Οι κύριοι τύποι αισθητήρων κίνησης είναι:
Παθητικοί υπέρυθρων (PIR): Ένας παθητικός αισθητήρας υπέρυθρων ανιχνεύει τη θερμότητα του σώματος (υπέρυθρη ακτινοβολία) αναζητώντας αλλαγές στις θερμοκρασίες. Αυτός είναι ο πιο διαδεδομένος αισθητήρας κίνησης σε συστήματα οικιακής ασφάλειας. Όταν οπλίζετε το σύστημά σας, αυτό ενεργοποιεί τους αισθητήρες κίνησης για να αναφέρουν πιθανές απειλές. Ο αισθητήρας κίνησης PIR μπορεί να ανιχνεύσει μεταβολές θερμότητας και κίνηση στην περιοχή που καλύπτει, δημιουργώντας ένα προστατευτικό «πλέγμα».
Μικροκυμάτων (MW): Αυτός ο τύπος αισθητήρα εκπέμπει παλμούς μικροκυμάτων και μετρά τις αντανακλάσεις των κινούμενων αντικειμένων. Καλύπτουν μεγαλύτερη περιοχή από τους αισθητήρες υπέρυθρων, αλλά είναι πιο ακριβοί και μάλλον ευάλωτοι σε ηλεκτρικές παρεμβολές.
Διπλής τεχνολογίας: Ορισμένοι αισθητήρες κίνησης συνδυάζουν πολλαπλές μεθόδους ανίχνευσης για να επιτύχουν μείωση των ψευδών συναγερμών. Για παράδειγμα, δεν είναι ασυνήθιστο για έναν αισθητήρα διπλής τεχνολογίας να συνδυάζει έναν αισθητήρα PIR με έναν αισθητήρα MW.
Ακόμα, υπάρχουν κάποιοι τύποι εξειδικευμένων αισθητήρων κίνησης:
Αισθητήρες επαφής: Οι αισθητήρες επαφής χρησιμοποιούν έναν μαγνήτη για να εντοπίσουν την κίνηση σε μια πόρτα ή ένα παράθυρο. Όταν ο αισθητήρας και ο αντίστοιχος μαγνήτης απομακρύνονται καθώς ανοίγει η πόρτα ή το παράθυρο, ενεργοποιείται ο συναγερμός.
Αισθητήρες κίνησης με εξαίρεση κατοικίδιων ζώων: Οι περισσότεροι παθητικοί αισθητήρες υπέρυθρων μπορούν να «αγνοούν» ζώα μέχρι ένα ορισμένο βάρος, ενώ ένας αισθητήρας κίνησης διπλής τεχνολογίας είναι λιγότερο ευάλωτος σε ψευδείς συναγερμούς. Ορισμένοι αισθητήρες κίνησης με εξαίρεση κατοικίδιων ζώων έχουν ρυθμιζόμενο επίπεδο «ευαισθησίας» για σπίτια με πολύ… ενεργητικά κατοικίδια.
Αισθητήρες κίνησης βίντεο: Πολλές κάμερες ασφαλείας χρησιμοποιούν προηγμένη επεξεργασία σήματος για να ξεκινούν την εγγραφή μόνο όταν καταγράφουν κίνηση. Οι κάμερες που ελέγχονται από αισθητήρες κίνησης, έχουν το πλεονέκτημα ότι εξοικονομούν χώρο αποθήκευσης μνήμης, αφού δεν καταγράφουν συνεχώς, αλλά μόνο όταν ενεργοποιούνται από κίνηση.
Ασύρματος αισθητήρας κίνησης: Σήμερα, οι περισσότεροι αισθητήρες κίνησης είναι ασύρματοι. Είναι πολύ εύκολο να ρυθμιστούν και επικοινωνούν ασύρματα με τα άλλα «εξαρτήματα» του συστήματος ασφαλείας.
Συνοπτικά, οι αισθητήρες κίνησης δεν είναι απρόσβλητοι από σφάλματα και υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες θα μπορούσαν να δώσουν ψευδείς συναγερμούς. Αυτοί προκαλούνται συνήθως από ηλεκτρικές βλάβες, λάθος χρήση, κακή τοποθέτηση, αυξομειώσεις στην τάση του ρεύματος, κεραυνούς και ελαττωματική κατασκευή. Τα ζώα, τα έντομα, αλλά και τα φύλλα των δέντρων μπορούν επίσης υπό τις κατάλληλες συνθήκες να τους ενεργοποιήσουν.
Αν αποφασίσετε να εγκαταστήσετε μόνοι σας αισθητήρες κίνησης, θα πρέπει να ακολουθήσετε… ευλαβικά τις οδηγίες που τους συνοδεύουν, για να αποφύγετε αστοχίες. Όμως, υπάρχουν κάποια «tips» που θα κάνουν τη λειτουργία τους πιο αποτελεσματική:
- Κρατήστε τους αισθητήρες PIR 4-5 μέτρα μακριά από εστίες θερμότητας, όπως καλοριφέρ, τζάκια, παράθυρα που τα βλέπει πολύ ο ήλιος κ.ά. Αν, για παράδειγμα, τον αισθητήρα τον χτυπά φως από ένα παράθυρο, μπορεί να ενεργοποιηθεί ακόμα και από ένα σύννεφο που θα κρύψει αυτό το φως για λίγο.
- Τοποθετήστε τους αισθητήρες κίνησης σε σημεία όπου περνούν άνθρωποι, όπως το κλιμακοστάσιο ή ο κεντρικός διάδρομος. Με αυτόν τον τρόπο, ελέγχετε επί της ουσίας την πρόσβαση σε όλο το σπίτι.
- Αξιολογήστε τα σημεία από τα οποία είναι το πιθανότερο να περάσουν επίδοξοι διαρρήκτες. Οι περισσότεροι διαρρήκτες μπαίνουν στο σπίτι από μια μπροστινή ή πίσω πόρτα, από τη βεράντα ή από την πόρτα του γκαράζ, επομένως πρέπει να τοποθετήσετε αισθητήρες κοντά σε αυτούς τους χώρους.
- Οι αισθητήρες κίνησης λειτουργούν καλύτερα όταν κάποιος περπατά παράλληλα με αυτόν και όχι όταν προχωρά προς αυτόν. Άρα, αν σκοπεύετε να τοποθετήσετε αισθητήρα σε έναν διάδρομο, επιλέγετε μια θέση στον τοίχο και όχι ένα σημείο πάνω από την πόρτα.