Με τα δύο σενάρια – ένα με περικοπή των συντάξεων και ένα χωρίς εφαρμογή του μέτρου- όπως αναμενόταν, το υπουργείο Οικονομικών έστειλε χθες στις Βρυξέλλες το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019 στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.
Το προσχέδιο προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4,2% του ΑΕΠ εάν μειωθούν οι συντάξεις (no policy change scenario -σενάριο χωρίς αλλαγή πολιτικών) και 3,6% του ΑΕΠ, εάν δεν εφαρμοστούν οι περικοπές και υλοποιηθούν τα αντίμετρα που προτείνει η κυβέρνηση (discretionary measures -μέτρα στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης).
Τώρα πλέον η κυβέρνηση θα περιμένει τις αποφάσεις του εταίρων που θα κρίνουν το μέλλον των συντάξεων. Μια μία πρώτη γεύση της στάσης τους θα έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης στη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup (EWG) της 26ης Οκτωβρίου που θα αναλάβει να προετοιμάσει την ατζέντα του Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου. Νωρίτερα στις 22 Οκτωβρίου η Eurostat θα ανακοινώσει τα τελικά στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος του περασμένου έτους.
Το διήμερο 25 και 26 Οκτωβρίου θα βρεθεί στην Αθήνα ειδικό τεχνικό κλιμάκιο των δανειστών που θα ασχοληθεί με το ξεσκόνισμα των δημοσιονομικών μεγεθών του προϋπολογισμού πριν οι επικεφαλής συντάξουν την πρώτη μεταμνημνονιακή έκθεση για την Ελλάδα που θα συζητηθεί στο Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου.
Η τεχνική αντιπροσωπεία έρχεται για να φρεσκάρει τα στοιχεία εκτέλεσης του φετινού κρατικού προϋπολογισμού έτσι ώστε από το νέο τσεκ – απ της πορείας των εσόδων και των δαπανών να εξαχθούν πιο ασφαλή συμπεράσματα για το ύψος των υπερπλεονασμάτων φέτος και το 2019, μέρος των οποίων συνεχίζει να αμφισβητεί η Κομισιόν. Στόχος είναι να επέλθει συμβιβασμός στην υπεραπόδοση του 2019, εξαιτίας της διαφορετικής εκτίμησης που έχουν οι δυο πλευρές.
Οι διαφορές
Το σχέδιο που κατατέθηκε στην Κομισιόν έχει μικρές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το προσχέδιο της 1ης Οκτωβρίου που κατατέθηκε στη Βολή. Το «πακέτο» των θετικών μέτρων που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση το 2019 χωρίς να περικόψει τις δαπάνες παραμένει στα 1,101 δις. ευρώ με τη διαφορά ότι το κονδύλι για τη χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος αυξάνεται από τα 150 στα 200 εκατ. ευρώ και το κόστος μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών συρρικνώνεται σε 177 εκατ. ευρώ από 229 εκατ. ευρώ.
Η πρόβλεψη για το κόστος στον προϋπολογισμό από την μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% διατηρείται στα 263 εκατ. ευρώ. Επίσης, η μείωση του φόρου στα μερίσματα κατά 5% θα ισχύσει από το 2019 ενώ η σταδιακή μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 25% με ρυθμό 1% το χρόνο θα ξεκινήσει από τα κέρδη του 2019.