«Έχουμε μερικές ακόμα δύσκολες αποφάσεις μέχρι το καλοκαίρι που πρέπει να ληφθούν. Το Grexit ήταν παλαιότερα κοντά, πλέον όμως έχουν αλλάξει τα πράγματα», ανέφερε χαρακτηριστικά στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, πρόεδρος του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ.

Αποστολή στους Δελφούς: Γιώργος Λαμπίρης

Ο κύριος Βίζερ στο πλαίσιο δήλωσής του προχώρησε στην παραδοχή ότι ενδεχομένως η Ελλάδα να πάει σε νέο πρόγραμμα μετά το φθινόπωρο.

«Υπάρχουν πολλές πιθανότητες να εμπλακεί το ΔΝΤ σε ένα πρόγραμμα και θα έχουμε έτσι μία πιο εύκολη πλεύση σε σχέση με τα προηγούμενα 5-6 χρόνια. Όλα αυτά τα όνειρα για προγράμματα χωρίς το ΔΝΤ πρέπει να εκλείψουν. Να είμαστε ρεαλιστές. Να παραδεχτούμε ότι για να είναι ρεαλιστικό το πρόγραμμα, θα χρειαστούν μία ή δύο διασκέψεις κορυφής», συμπλήρωσε.

pdecgf2

«Ενδεχομένως να υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα μετά το φθινόπωρο. Ωστόσο δεν θέλουμε να περιμένουμε. Υπάρχουν σημάδια ανάπτυξης ανισορροπιών, υπάρχουν γενικότερα θετικά σημάδια», τόνισε ο Τόμας Βίζερ.

«To Grexit εκτός τάπητος»

«Χρειάζονται γοργές αποφάσεις, και σαφώς το Grexit είναι εκτός τάπητος, καθώς και οι αρνητικές επιπτώσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα θα αλλάξουν».

«Νομίζω ότι ήδη έχουμε συγκεκριμένα πράγματα για το τι θα γίνει βραχυπρόθεσμα και νομίζω ότι το 20% του χρέους έχει μειωθεί κατά 20% και υπάρχει σαφής δέσμευση ότι στο τέλος του προγράμματος θα γίνουν και άλλα πράγματα. Το ΔΝΤ θέλει πιο συγκεκριμένα πράγματα. Θα δούμε τι θα αποφασίσει το Eurogroup, για πράγματα που μπορούν να γίνουν πιο γοργά. Όχι νέα μέτρα, αλλά συγκεκριμένες δεσμεύσεις».

«Γιατί αλλάζει το τοπίο στην Ευρώπη»

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρόεδρος του Euro Working Group μίλησε και για τη διαμόρφωση των ισορροπιών στην Ευρώπη, μετά την ενίσχυση των οικονομικών σε ασιατικά κράτη ή σε κράτη της Λατινικής Αμερικής, γεγονός που προκάλεσε μία ετερογενή Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η Ευρώπη είναι πραγματικά ένας πολύ προβληματικός χώρος και η αντίδραση στο Ηνωμένο Βασίλειο φέρνει ένα πολύ μπερδεμένο ερώτημα. Οι άνθρωποι ψήφισαν υπέρ του Brexit για περισσότερη κυριαρχία και φιλελεύθερη εμπορική πολιτική. Όταν το Ηνωμένο βασίλειο εντασσόταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήξερε που μπαίνει όμως. Υπάρχει μία ομάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο που θέλει να αποκτήσει απόλυτη αυτονομία με φιλελεύθερη πολιτική και μία ομάδα που θέλει να προστατέψει τις θέσεις εργασίας με προστατευτισμό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

pdecgf3

Αναφερόμενος στον παράγοντα της μετανάστευσης, ανέφερε ότι διαδραμάτισε πολύ μεγαλύτερο ρόλο από αυτόν του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. «Ζούμε σε μία περίοδο χαμηλής ανάπτυξης και πρόσφατα είχαμε μία ψηφοφορία μεταξύ συναδέλφων», τόνισε.

«Υπάρχει μία αισιόδοξη προσέγγιση ότι θα επιστρέψουμε σε αυτά που ξέραμε, ωστόσο η χαμηλή ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα θα είναι μαζί μας», συμπλήρωσε ο Τόμας Βίζερ.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην παγκοσμιοποίηση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν είναι πλέον εκείνη το πρόβλημα των αναπτυγμένων χωρών, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα προβλήματα προέρχονται από την ανάπτυξη και την εξάπλωση της τεχνολογίας.

«Το πρόβλημα δεν είναι η παγκοσμιοποίηση αλλά η τεχνολογία»

«Πριν από δύο χρόνια γνώριζα ότι πολλά από τα προβλήματα με πιο χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την Ιταλία, προέρχονται από την παγκοσμιοποίηση και το πώς αντιδράει κανείς σε αυτήν. Κι ότι με ενίσχυση της απασχόλησης, ρεαλιστικά, μπορεί κάποιος να κρύψει το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Ωστόσο αρχίζω να πιστεύω ότι το 80% του προβλήματος είναι τεχνολογία και μόνον 20% παγκοσμιοποίηση. Υπάρχει μεταστροφή όπου η τεχνολογία μεταθέτει τις θέσεις των ανθρώπων πολύ γοργά».

Η σύγκριση με το μοντέλο της Αμερικής

«Το ερώτημα είναι τι κάνουμε. Το ίδιο συμβαίνει άλλωστε και στις ΗΠΑ. Η μέτρηση των ανισοτήτων μεταξύ των διαφόρων πολιτειών στις ΗΠΑ, διαφορές στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι πολύ πιο έντονες σε σχέση με την Ευρώπη. Αλλά το κοινωνικό και οικονομικό μοντέλο στις ΗΠΑ είναι διαφορετικό. Λίγο πολύ τα ίδια πράγματα στην περιοχή του Μισισιπή και οπουδήποτε αλλού. Τούτο σημαίνει ότι αντιμετωπίζουμε ένα σοκ τεχνολογίας στην Ευρώπη και σοκ παγκοσμιοποίησης. Τα οφέλη της παγκοσμιοποίησης άλλαξαν και ωφελούν και τους πολίτες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής και όχι μόνο τους λευκούς που ασχολούνται με το εμπόριο.

Έτσι, η Κίνα που δεν ήταν κυρίαρχη χώρα, εμφανίζεται διαφορετική. Έτσι πρέπει να συμβιβαστούμε σε έναν κόσμο όπου οι ανισότητες μεταξύ των ηπείρων μειώνονται. Αυτό όμως καθιστά τη ζωή στην Ευρώπη πιο δύσκολη. Είχαμε μία ομοιογενή Ε.Ε. μέχρι την προς ανατολάς διεύρυνση», σημείωσε ο πρόεδρος του Euro Working Group.