Την ιδέα της μη τυπικής αριστείας, μια ολιστική προσέγγιση για το ταλέντο και την ηγεσία, παρουσίασε η εταιρεία στρατηγικής επικοινωνίας SOCIALDOO στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Διοργανώνοντας τη σχετική συζήτηση ανέδειξε ένα νέο παράδειγμα δημιουργίας και επιχειρηματικότητας το οποίο είναι πολύτιμο για τη χώρα προκειμένου να δημιουργηθεί εθνική υπεραξία, να αξιοποιηθεί η συγκυρία και να διαμορφωθούν νέες αναπτυξιακές ευκαιρίες μακράς πνοής, μέσα και από πρωτοβουλίες που έχουν μη τυπικά χαρακτηριστικά.
Η ιδέα της μη τυπικής αριστείας γεννήθηκε από την Διευθύνουσα Σύμβουλο της SOCIALDOO Ελένη Σουράνη, αναπτύχθηκε και παρουσιάστηκε σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια, περιγράφοντας τους πολλούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να φτάσουμε στην επιτυχία αξιοποιώντας τις εσωτερικές δυνάμεις και τα ταλέντα μας, ακόμα και όταν δεν πληρούν τις τυπικές προδιαγραφές. Η μη τυπική αριστεία δεν είναι ανταγωνιστική αλλά συμπληρωματική της «αριστείας», καθώς τη συμπληρώνει υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει η θετική αντίληψη, η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα απέναντι στις προκλήσεις, μετατρέποντας τα λάθη και τις αποτυχίες σε οξυγόνο για την επίτευξη των στόχων μας.
Ο Γιώργος Βαρέλογλου, Co-Founder & Managing Partner της REBORRN, παρουσίασε τη μη τυπική πορεία της εταιρείας management consulting που αποτελείται από 50 στελέχη, 10 εθνικοτήτων και παρέχει τις υπηρεσίες της κατά 85% στο εξωτερικό. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «δεν πληρούσαμε κανένα από τα κουτάκια που θα έπρεπε να πληροί ένας management consultant. Γι αυτό και προσπαθούμε να βρίσκουμε και να αναδεικνύουμε το μη τυπικό ταλέντο στους συνεργάτες μας. Έχουμε προσλάβει ανθρώπους που έχουν αποτύχει σε άλλα πράγματα, ανθρώπους που όμως ήθελαν να δημιουργήσουν. Αλλά ποτέ δεν έχουμε προσλάβει κάποιον που να έχει εμπειρία σε consulting. Σε αυτό το πλαίσιο, κάναμε όλα όσα δεν πρέπει να κάνεις για να μεγαλώσεις έναν τέτοιο management consulting οργανισμό. Παρ’ όλα αυτά, είμαστε εδώ. Έχουμε ξεπεράσει το ερώτημα “τι πανεπιστήμιο έχεις τελειώσει;”. Έχουμε φτιάξει ένα ολόκληρο σύστημα για το πώς μπορούμε να διαγνώσουμε αξίες τις οποίες ψάχνουμε στους ανθρώπους που θα έρθουν στην ομάδα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Think Silicon είναι μια εταιρεία που από την Πάτρα που παράγει και εξάγει μονάδες επεξεργασίας γραφικών για φορητές συσκευές σε όλον τον κόσμο. Ο Γιώργος Σιδηρόπουλος, Managing director της εταιρείας επεσήμανε «μεσολάβησαν μια σειρά από αποτυχίες που δεν μας πτόησαν, μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος μας. Δεν έχουμε στο μυαλό μας ότι βρισκόμαστε στην Πάτρα. Δεν μας περιορίζει αυτό. Ξεκινήσαμε από την ιδέα, την τεχνολογική πρόκληση και τα καταφέραμε λαμβάνοντας υπόψιν τις ανάγκες της αγοράς, χωρίς να έχουμε γεωγραφικούς περιορισμούς. Η δουλειά μας είναι να πηγαίνουμε διαρκώς μπροστά, να διευρύνουμε τα όρια».
«Η ιστορία του “Μάννα Τσαρσαρωνάκη” είναι μια ιστορία μη τυπικής αριστείας καθώς ξεκίνησε το 1948 από ένα χωριό που δεν υπήρχε καν ρεύμα», ανέφερε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας Ελένη Τσατσαρωνάκη. «Πυξίδα της εταιρείας μας ήταν το ανθρώπινο σώμα, ο ανθρώπινος μεταβολισμός. Το σώμα έγινε το όργανο ανοιχτής καινοτομίας του “Μάννα”, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για ένα ξερό κομμάτι ψωμί, όπως έβλεπαν τότε το παξιμάδι. Η εταιρεία προχώρησε με σταθερά βήματα, πέρασε στην αγορά των Χανίων και της Αθήνας, ενώ με σημαντικές επενδύσεις άνοιξε την αγορά των ΗΠΑ της Αυστραλίας και άλλων χωρών του εξωτερικού, γεφυρώνοντας το παραδοσιακό με το σύγχρονο. Εμείς ζήσαμε τη μη τυπική αριστεία, χωρίς να γνωρίζουμε τον ορισμό της, μέσα από την εργατικότητα και την επιμονή μας να πετύχουμε».
«Να κάνουμε κάτι που αφορά τον ίδιο μας τον εαυτό» ήταν η ανάγκη πίσω από το διεθνώς επιτυχημένο, πια, brand γiaγia and friends, όπως ανέφερε ο Βαγγέλης Λιάκος, Co-Founder του διεθνώς βραβευμένου Beetroot Design Group. Και συνέχισε, στο ερώτημα του πώς μία από τις πιο δημιουργικές εταιρείες της Ελλάδας διαχειρίζεται το ταλέντο, λέγοντας «δεν έχουν τόση σημασία οι σπουδές, όσο το κίνητρο που έχει κάποιος μέσα του ώστε να ενταχθεί στην ομάδα και να δημιουργήσει. Αυτό το κίνητρο είναι που θα δώσει υπεραξία. Να πάει κάτι λάθος και να μπορούμε να ξαναρχίσουμε μαζί. Είναι πολύ σημαντικό το λάθος και πώς ο καθένας το διαχειρίζεται, πως βγάζει να συμπεράσματά του και προχωρά».
«Δεν έχω τρέξει ποτέ μαραθώνιο, ήταν πάρα πολύ δύσκολο να καταλάβω πριν 10 χρόνια, γιατί π.χ. 30.000 άτομα έχουν, ήδη, δηλώσει συμμετοχή, μέσα σε μία μόλις ώρα, για τον Μαραθώνιο του Νοεμβρίου…». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο Σωτήρης Κυρανάκος, Γενικός Διευθυντής του ΣΕΓΑΣ, τονίζοντας ότι «η μη τυπική αριστεία συνδέεται με την ψυχική αριστεία, με το σθένος και την αποφασιστικότητα. Είναι να πετυχαίνεις τον σκοπό και τον στόχο σου, ακόμα και αν τερματίσεις τελευταίος. Ο Μαραθώνιος είναι γεμάτος ιστορίες υπέρβασης, που κάνουν κάθε χρόνο 25 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να κάνουν καταφέρουν να τρέξουν αυτά τα 42 χιλιόμετρα».
Ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Κεντέρης σε μια σπάνια δημόσια τοποθέτησή του και καταθέτοντας τη δική του ιστορία «μη τυπικής αριστείας», μίλησε για το εθελοντικό του έργο στον ΣΕΓΑΣ και τα προγράμματα διασύνδεσης του κλασικού αθλητισμού με την κοινωνία και την αγορά, με στόχο την ενδυνάμωση νέων αθλητών σε όλη την Ελλάδα. Ο κ. Κεντέρης είπε χαρακτηριστικά: «ο στίβος είναι όλη μου η ζωή. Θέλω να επιστρέψω στους νέους αυτά που μου έδωσε ο αθλητισμός, ώστε να τους βοηθήσω να μην αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που αντιμετώπισα εγώ. Η μη τυπική αριστεία είναι συνδυασμένη με την αποτυχία. Είναι πολύ σημαντικό να αποτύχεις για να καταφέρεις να πετύχεις. Οι αποτυχίες είναι αυτές που σε χαλυβδώνουν. Αν δεν είχα σκοντάψει πάνω στις αποτυχίες μου δεν θα ήμουν εδώ. Οι στόχοι επιτυγχάνονται ένα βήμα τη φορά». Σε μια αποστροφή ιδιαίτερης φόρτισης κατέληξε: «Μετά από 20 χρόνια λοιπόν, ήρθε η ώρα να ξανασυστηθώ. Είμαι ο Κώστας Κεντέρης. Είμαι εδώ Είμαι περήφανος, πιο δυνατός από κάθε άλλη φορά και με πολύ αγάπη για όλο τον κόσμο».
«Ο δρόμος προς την επιτυχία δεν είναι ένας, όπως και η ίδια η επιτυχία δεν είναι μια. Οι στόχοι μας εξελίσσονται και αναπροσαρμόζονται μαζί μ’ εμάς και την πορεία της ζωής μας» ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής της SOCIALDOO Παναγιώτης Κακολύρης. «Οι άνθρωποι έχουμε πολλά ταλέντα που συχνά μένουν αναξιοποίητα, όσο προσπαθούμε να τα αξιολογήσουμε μέσα από τυπικές διαδικασίες. Αντίθετα, η μη τυπική αριστεία είναι πιο συμπεριληπτική. Αξιοποιεί τους νέους – εναλλακτικούς δρόμους όταν οι γνωστοί και δεδομένοι είναι κλειστοί. Δημιουργεί διαφορετικούς τρόπους επίτευξης του αποτελέσματος με βάση το προσωπικό μας X Factor, που είναι εντελώς διαφορετικό για τον καθέναν μας. Η μη τυπική αριστεία έχει χαρακτηριστικά μεγαλύτερης ενσυναίσθηση και λιγότερης απολυτότητας. Γίνεται τόπος αποδοχής. Αξιοποιεί την τέχνη της προσαρμοστικότητας και της ευρηματικότητας, με βάση έναν προσανατολισμό: τη λύση. Την καλύτερη δυνατή λύση. Οι πρωταγωνιστές της μη τυπικής αριστείας είναι στη διπλανή πόρτα αλλά και μέσα μας».
Η SOCIALDOO αξιοποιεί την ιδέα της μη τυπικής αριστείας ως προσέγγιση ενδυνάμωσης των ομάδων και ενίσχυσης της εσωτερικής εταιρικής επικοινωνίας, πραγματοποιώντας σχετικές δράσεις και βιωματικά σεμινάρια.