Δημοσιονομικό όφελος 900 εκατ. με 1 δισ. ευρώ ετησίως εκτιμάται ότι θα προκύψει από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας η οποία θα οδηγήσει σε χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού για το ελληνικό δημόσιο. Όμως, την ίδια ώρα, «παγώνει» ο σχεδιασμός για την πρώτη πράσινη έκδοση λόγω της απουσίας ώριμων επενδυτικών έργων με αποτέλεσμα το βάρος του ΟΔΔΗΧ να πέφτει στην κάλυψη του 1 δισ. ευρώ που είναι σε εκκρεμότητα από το φετινό πρόγραμμα δανεισμού.
Αρμόδια στελέχη αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και για κινήσεις re-opening, δηλαδή άνοιγμα παλαιότερων εκδόσεων, καθώς το ποσό που υπολείπεται είναι μικρό. Σημειώνεται ότι με το 5ετές που δημοπρατήθηκε την περασμένη εβδομάδα και το 10ετές που εκδόθηκε αρχές του 2023 ο ΟΔΔΗΧ έχει σηκώσει 6 δισ. από τα 7 δισ. που ήταν ο στόχος για φέτος.
Το 2022, κλείνει με ένα πρωτογενές αποτέλεσμα κοντά στο μηδέν, χωρίς να αποκλείεται οριακό έλλειμμα ή ακόμα και οριακό πλεόνασμα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να ανακοινώνει χθες πως «μηδενίσαμε το πρωτογενές έλλειμμα το 2022». Ο Πρωθυπουργός προτίμησε να κάνει αναφορά σε ουσιαστική μείωση, εν αναμονή της ετυμηγορίας της Eurostat στις 24 Απριλίου.
Οι καλύτερες δημοσιονομικές επιδόσεις αποδίδονται στους ακόλουθους παράγοντες:
- Έσοδα από SMP’s και ANFA’s. Το υπουργείο Οικονομικών μετρούσε τα έσοδα από SMP’s και ANFA’s στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2023 καθώς τα χρήματα αυτά έφθασαν στη χώρα τον Μάρτιο επηρεάζοντας το ταμειακό ισοζύγιο. Ωστόσο η Eurostat επέλεξε να υπολογίσει δημοσιονομικά την τελευταία δόση μέτρων ελάφρυνσης του χρέους το 2022 όταν ελήφθη η απόφαση από το Eurogroup και τον ESM.
- Συμμετοχή του ΤΧΣ στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής. Στις 22 Δεκεμβρίου του 2022 ποσό ύψους 329 εκατ. ευρώ μεταφέρθηκε από το ταμείο του δημοσίου σε έναν escrow account της τράπεζας Αττικής επηρεάζοντας το ταμειακό αποτέλεσμα αλλά όχι το δημοσιονομικό. Σύμφωνα με τη Eurostat τα χρήματα αυτά θα μετρήσουν στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2023.
- Υψηλότερη ανάπτυξη. Ο υψηλότερος σε σχέση με τις προβλέψεις ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ το 2022 έφερε «πλεόνασμα» στις εισπράξεις του δημοσίου. Οι πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ τοποθετούν το ρυθμό ανάπτυξης στο 5,9% από 5,6% που ήταν ο τελευταίος στόχος. Επίσης το ΑΕΠ στον προϋπολογισμό του 2022 προβλέπονταν στα 187,278 δισ. ευρώ ενώ οι πρώτες μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ το ανέβασαν στα 208 δισ. ευρώ χαμηλώνοντας το λόγο ελλείμματος προς ΑΕΠ.
Μετά τις θετικές εξελίξεις στο δημοσιονομικό μέτωπο το μεγάλο ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας με τον Πρωθυπουργό να συναρτά το «στοίχημα» με τη δημιουργία σταθερής και ισχυρής κυβέρνησης μετά τις εκλογές και τον πρόεδρο του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου να εκφράζει την πεποίθηση ότι η επενδυτική βαθμίδα για την ελληνική οικονομία θα έρθει σύντομα. Societe Generale και Goldman Sachs έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο η Standard and Poor’s στην αξιολόγηση της στις 21 Απριλίου να δώσει στη χώρα μας την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα μετά και τις δημοσιονομικές επιδόσεις του 2022. Ωστόσο οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η επενδυτική βαθμίδα θα έρθει μετά τις κάλπες.