Νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο από τις αυξήσεις των ευρωεπιτοκίων. Η νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ κατά 0,75% και η δήλωση της επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ για νέες αυξήσεις τουλάχιστον τρεις φορές μέχρι τον Μάρτιο του 2023 προκειμένου να χαλιναγωγηθεί ο πληθωρισμός, αναμένεται να «κάψει» τους δανειολήπτες που έχουν πάρει στεγαστικά, καταναλωτικά με κυμαινόμενο επιτόκιο συνδεδεμένο με το euribor.
Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερες μηνιαίες δόσεις για την εξυπηρέτηση του δανείου τους. Η αύξηση στα επιτόκια επηρεάζει και τους νέους δανειολήπτες καθώς η επιθετική πολιτική από την ΕΚΤ τους οδηγεί να επιλέξουν δάνειο με σταθερό επιτόκιο το οποίο είναι υψηλότερο από το κυμαινόμενο.
Το υψηλό κόστος δανεισμού επιβαρύνει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και έρχεται να προστεθεί στο κοκτέιλ ακρίβειας που προκαλεί το ράλι της ενέργειας.
Τον φετινό χειμώνα χιλιάδες νοικοκυριά αναμένεται να αναμετρηθούν με τα όρια των αντοχών τους, αφού το κόστος διαβίωσης εκτοξεύεται. Στέγαση και βασικά είδη διατροφής συνεχίζουν το ράλι ανόδου, αποδεικνύοντας ότι η καθημερινότητα όχι μόνο για τα ευάλωτα νοικοκυριά αλλά και για τη μεσαία τάξη είναι πλέον αγώνας επιβίωσης.
Αυτός είναι και ο λόγος, που ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ αναμένεται να εξαγγείλει την ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών με την παροχή έκτακτου επιδόματος και στήριξη από την ενεργειακή ακρίβεια αλλά και ένα ευρύ πρόγραμμα εξασφάλισης φθηνής στέγης για πολίτες έως 40 ετών. Το στεγαστικό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει επιδότηση ενοικίου για νέα ζευγάρια, και την αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου, και κύριος φορέας υλοποίησης θα είναι ο ΟΑΕΔ.
Σύμφωνα με πληροφορίες το ύψος και η χρονική διάρκεια του δανείου θα καθορίζεται με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια με στόχο να στηριχθούν τα αδύναμα νοικοκυριά ενώ θα υπάρχει και η δέσμευση ότι το ακίνητο που θα αποκτηθεί θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για ιδιοκατοίκηση και όχι για εκμετάλλευση, τουλάχιστον για ένα διάστημα. Παράλληλα εξετάζεται και το σενάριο επιδότησης των τόκων για αγορά πρώτης κατοικίας.
Επίσης η κυβέρνηση προχωρά:
- Στη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους στο δημόσιο και τους συνταξιούχους από την 1η Ιανουαρίου 2023, πράγμα που σημαίνει αύξηση των καθαρών αποδοχών για όσους λαμβάνουν πάνω από 1.000 ευρώ μικτά το μήνα.
- Στη διατήρηση και το 2023 των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους και εργοδότες με προοπτική περαιτέρω μείωσης ανάλογα με τις δημοσιονομικές αντοχές
- Στη παράταση και μετά το 2022 της αναστολής του ΦΠΑ στα ακίνητα, του φόρου υπεραξίας καθώς και της φόρο-έκπτωσης για τις ανακαινίσεις κατοικιών.
Παράλληλα, σε συνάρτηση με τη ταχύτητα της ανάπτυξης και τα ταμειακά περιθώρια του δημοσίου σχεδιάζονται μειώσεις στη φορολογία των επιχειρήσεων, «κούρεμα» του τέλους επιτηδεύματος καθώς και αλλαγές στη κλίμακα και τους συντελεστές για τα φυσικά πρόσωπα με στόχο την ελάφρυνση των μεσαίων εισοδημάτων.