Κατά 20% αναμένεται να συρρικνωθεί η οικονομία της Ουκρανία φέτος εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας ενώ η χώρα του Πούτιν θα δει με τη σειρά της το ΑΕΠ να μειώνεται κατά 10%, σύμφωνα με προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.
Πριν από τον πόλεμο, η ΕΤΑΑ προέβλεπε ανάπτυξη 3,5% στην Ουκρανία και 3% στη Ρωσία.
Οι προβλέψεις οι οποίες δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη (31/3) βασίζονται στην υπόθεση ότι οι εχθροπραξίες θα τερματιστούν σε μερικούς μήνες και ότι θα ακολουθηθούν από μείζονα προσπάθεια ανοικοδόμησης της Ουκρανίας.
Κατ’ αυτό το σενάριο, η οικονομία της Ουκρανίας θα σημειώσει αλματώδη ανάκαμψη, θα αναπτυχθεί με ρυθμό 23% το 2023, ενώ το ΑΕΠ της Ρωσίας, που θα υφίσταται ακόμη κυρώσεις, αναμένεται απλά να σταθεροποιηθεί, να καταγράψει μηδενική ανάπτυξη.
Η ΕΤΑΑ ιδρύθηκε το 1991 για να συμβάλλει οι χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ να περάσουν στην οικονομία της αγοράς, αλλά έκτοτε η περίμετρός της επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Η τράπεζα σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων προβλέπει εξάλλου ότι η ζώνη για την οποία είναι αρμόδια, πλην Λευκορωσίας και Ρωσίας, θα καταγράψει ανάπτυξη 1,7% φέτος, έναντι 4,2% που ανέμενε τον Νοέμβριο, πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, ενώ το 2023 η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί στο 5%.
Επίσης, η ΕΤΑΑ επισημαίνει πως οι προβλέψεις αυτές πρέπει να ιδωθούν με την επιφύλαξη της ιδιαίτερα μεγάλης αβεβαιότητας και «με μεγάλο περιθώριο επιδείνωσης αν οι εχθροπραξίες κλιμακωθούν ή εάν περιοριστούν οι εξαγωγές φυσικού αερίου και πρώτων υλών από τη Ρωσία».
Σύμφωνα με την τράπεζα η παγκόσμια οικονομία είναι αντιμέτωπη με «το πιο ισχυρό σοκ στο πεδίο του εφοδιασμού από την έναρξη των χρόνων του 1970».
Η ΕΤΑΑ αναμένει εξάλλου να δει «πόσο βαθύς θα είναι ο αντίκτυπος που θα έχει η αύξηση του κόστους των διατροφικών πρώτων υλών, του πετρελαίου, του αερίου και των μετάλλων στις οικονομίες, ιδιαίτερα αυτές των αναπτυσσόμενων χωρών», καθώς Ρωσία και Ουκρανία έχουν μεγάλα μερίδια στην παραγωγή τους, «ειδικά σιτηρών, καλαμποκιού, λιπασμάτων, τιτανίου και νικελίου».