Τη βεβαιότητα ότι τον Ιανουάριο του 2011 θα λειτουργήσει ο νόμος για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων και ειδικότερα η λεγόμενη «υπηρεσία μίας στάσης» που μειώνει δραστικά το χρόνο ίδρυσης μιας επιχείρησης εξέφρασε στη Βουλή ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Ντίνος Ρόβλιας.
Μιλώντας στην Ολομέλεια επί της αρχής πρότασης νόμου της Ν.Δ. για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων, ο κ. Ρόβλιας είπε ότι ο νόμος ψηφίσθηκε μεν τον περασμένο Ιούνιο επί υπουργίας Λούκας Κατσέλη, αλλά έμεινε ανενεργός, γιατί δεν υπάρχει ακόμη η βάση δεδομένων όλων των επιχειρήσεων, κάτι που θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του χρόνου και θα εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση.
Παρ’ όλα αυτά ο κ. Ρόβλιας είπε ότι το μείζον θέμα -χωρίς να είναι αμελητέο- στη φάση που περνούμε δεν είναι τόσο ο χρόνος ίδρυσης μίας εταιρείας, αλλά τα προβλήματα ρευστότητας, γραφειοκρατίας και κακής ψυχολογίας καταναλωτών και επιχειρήσεων.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος επισήμανε απαντώντας ότι αντί για θέσεις μετά από ένα χρόνο η κυβέρνηση θέτει απλώς χρονοδιαγράμματα, κρίνοντας ότι υπάρχει ασυνεννοησία μεταξύ πρώην και νυν υπουργών.
Εξάλλου ο εισηγητής της πρότασης της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι απαιτούνται αντισταθμιστικά μέτρα για την ύφεση αναφέροντας χαρακτηριστικά το παράδειγμα της Ιρλανδίας που δεν αυξάνει ούτε το ΦΠΑ, ούτε τους συντελεστές φορολόγησης των επιχειρήσεων: «Προφανώς χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά οι προβλέψεις σας παραμένουν θεωρητικές, ενώ από το πακέτο εγγυήσεων στις τράπεζες δεν διοχετεύθηκε τίποτε στην αγορά».
Τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για κατάθεση του νέου αναπτυξιακού νόμου και υλοποίηση του νόμου για τις αδειοδοτήσεις, επικαλέστηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας υπογραμμίζοντας ότι με τις αλλαγές θα δημιουργηθεί καλύτερο περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα.
Για γενικευμένη επίθεση της κυβέρνησης και του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αγγελος Τζέκης, υπογραμμίζοντας ότι ο πυρήνας της διαχρονικής πολιτικής των δύο μεγάλων κομμάτων παράγει το σημερινό αποτέλεσμα.
Από τον ΛΑΟΣ ο Αστέριος Ροντούλης τόνισε προς την κυβέρνηση ότι δεν έχει καμία πίστωση χρόνου, κρίνοντας ότι «πρέπει να επικρατήσει ένας επιχειρηματικός πατριωτισμός και να καλλιεργηθεί ένας πατριωτικός καταναλωτισμός».
Την πλήρη αντίθεση του κόμματός του με την ακολουθούμενη πολιτική εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Κριτσωτάκης.
Η πρόταση της Ν.Δ. καταψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία, με το σκεπτικό ότι από τον Μάρτιο που κατατέθηκε μεσολάβησε η ψήφιση σχετικού νόμου από την κυβέρνηση τον Ιούνιο.