Η Ελλάδα έχει αντέξει αρκετές εβδομάδες «τελευταίας ευκαιρίας» τα τελευταία πέντε χρόνια. Άλλη μια αρχίζει σήμερα, γράφει σε άρθρο της η εφημερίδα Independent. «Είναι αυτή άλλη μια κραυγή του ‘Grexit’ λύκου; Ή μπορεί αυτές να είναι πραγματικά οι επτά ημέρες κατά τις οποίες η χώρα της Μεσογείου θα ξεγλιστρήσει από την αγκαλιά του ενιαίου νομίσματος;», διερωτάται η εφημερίδα.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες και θα επιχειρήσουν, ξανά, να πετύχουν μια συμφωνία, συνεχίζει το δημοσίευμα. Η συμφωνία είναι απλή: δέσμευση σε σοβαρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ που η χώρα χρειάζεται για να πληρώσει τις υποχρεώσεις της.
Ωστόσο, λίγοι αναμένουν επιτυχία. Σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες αξιωματούχοι λένε πως η ελληνική πλευρά ακόμα αντιστέκεται σε μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις και την αύξηση του ΦΠΑ ενώ οι πιστωτές εξακολουθούν να αρνούνται να επιτρέψουν την εκταμίευση των χρημάτων χωρίς πλήρη δέσμευση της Αθήνας σε αυτές της επώδυνες μεταρρυθμίσεις.
Την επόμενη ημέρα της συνεδρίασης η Ελλάδα καλείται να πληρώσει 750 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ. Ενδεχόμενη διπλωματική αποτυχία τη Δευτέρα θα μπορούσε να ακολουθηθεί από χρεοκοπία την Τρίτη.
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην απόφαση να σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εχέγγυα για τον δανεισμό της χώρας. Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να προκαλέσει αναστάτωση στις τράπεζες, υποχρεωτικό έλεγχο κεφαλαίων και τελικά Grexit.
Το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών της Βρετανίας προβλέπει πως «αν δεν επιτευχθεί συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος η Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να βγει άτακτα από τη νομισματική ένωση».
Η εφημερίδα επικαλείται δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη σύμφωνα με τις οποίες η χώρα θα έχει αρκετά χρήματα για να πληρώσει τη δόση της Τρίτης.
«Μπλοφάρει η Ελλάδα;» διερωτάται η εφημερίδα. «Η κυβέρνηση συνειδητοποιεί βήμα βήμα πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση», λέει ο Holger Schmieding της Berenberg bank. «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε σε πιθανότητα 70%, πιθανώς με κάποια πολιτική βαβούρα στην Αθήνα εντωμεταξύ, η Ελλάδα θα καταλήξει σε συμφωνία στο τέλος και θα μείνει στη ζώνη του ευρώ».
«Πιστεύουμε πως οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε συμφωνία με μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και κάποιες αλλαγές στα εργασιακά, με επίκεντρο τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, την ενίσχυση της δημιουργίας θέσεων εργασίας και με σεβασμό σε κάποιες από τις συμβολικές ελληνικές κόκκινες γραμμές», λέει από την πλευρά του ο Guillaume Menuet της Citi.
Η εφημερίδα πάντως ανησυχεί πως ακόμα και αν η Ελλάδα πληρώσει τη δόση της Τρίτης, μπορεί ακόμα να υπάρξει δημοσιονομικό ατύχημα που θα πυροδοτήσει μια καταστροφική σειρά καταστάσεων. Η εκταμίευση των χρημάτων θα πρέπει να εγκριθεί από άλλα εθνικά κοινοβούλια, διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει για εβδομάδες. Η Ελλάδα μπορεί εντωμεταξύ να ξεμείνει από λεφτά για να πληρώσει τους δημοσίους υπαλλήλους. Μια τέτοια χρεοκοπία μπορεί να προκαλέσει πανικό που θα οδηγήσει σε έξοδο από τη ζώνη του ευρώ.
Επίσης, ακόμα κι αν εκταμιευτούν τα 7,2 δισ., οι αγωνίες της Ελλάδας δεν τελειώνουν. Η δόση θα οδηγήσει τη χώρα μέχρι τα τέλη Ιουνίου, δεν ήταν προγραμματισμένο να καλύψει αποπληρωμές ομολόγων που η Ελλάδα πρέπει να κάνει προς την ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Γι’ αυτό μπορεί να χρειαστεί νέα συμφωνία διάσωσης, πιθανώς ύψους 50 δισεκατομμυρίων.
Οι διαπραγματεύσεις για νέο πακέτο διάσωσης αναμένονται εξίσου δύσκολες με περαιτέρω απαιτήσεις για δομικές μεταρρυθμίσεις. Άλλο ένα ρολόι που χτυπά. Εκτός και αν καλυφθούν από νέο πακέτο, οι τράπεζες της Ελλάδας θα βρεθούν σε αδυναμία απόκτησης πρόσβασης στον δανεισμό έκτακτης ανάγκης της ΕΚΤ, με αποτέλεσμα πιθανώς χρεοκοπία και Grexit.
«Όσοι απολαμβάνουν τα δράματα της τελευταίας στιγμής δεν χρειάζεται να ανησυχούν. Αν η Ελλάδα τα καταφέρει αυτή την εβδομάδα, άλλη μια στιγμή ‘τελευταίας ευκαιρίας’ θα έρθει πιθανώς μέσα σε διάστημα 50 ημερών…», καταλήγει το δημοσίευμα.