«Έχουμε τη δυνατότητα να επιμηκύνουμε την αποπληρωμή του Μνημονίου από περίπου 6 έτη σε περίπου 11», ξεκαθαρίζει σε συνέντευξή του o επικεφαλής της τρόικας και εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πόουλ Τόμσεν. Κλείνοντας, ουσιαστικά, το μάτι στις αγορές, υπογραμμίζει: «Μην ανησυχείτε για την αποπληρωμή του 110 δισ. ευρώ», καθώς προηγείται η εξυπηρέτηση των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από τους ιδιώτες πιστωτές…
Στο ερώτημα της Real money εάν ο ίδιος, στην περίπτωση που ήταν στέλεχος πολυεθνικής, θα επένδυε σήμερα στην Ελλάδα, απαντά: «Ναι. Εγώ θα το έκανα τώρα! Κι αυτό διότι έχω εμπιστοσύνη στη χώρα. Εάν είσαι επενδυτής και έρθεις στην Ελλάδα με πίστη ότι, στο τέλος της ημέρας, η χώρα θα τα καταφέρει – γνωρίζοντας ότι δεν θα είναι εύκολο – είναι η σωστή ώρα να επενδύσεις. Ο σωστός χρόνος επένδυσης είναι όταν όλοι οι υπόλοιποι δεν θέλουν να επενδύσουν».
Είναι, όμως, κατηγορηματικά κάθετος στο τι πρέπει να πράξει η ελληνική κυβέρνηση εφεξής. «Η τέταρτη δόση του δανείου εξαρτάται από την επίτευξη των δομικών αλλαγών», απαντά στο ερώτημα αν υπάρχει κίνδυνος στη χορήγηση της επόμενης δόσης των 15 δισ. ευρώ. Πρέπει να γίνουν, προσθέτει, ριζικές μεταρρυθμίσεις στις ΔΕΚΟ, στον τομέα της υγείας, στις αποκρατικοποιήσεις και στο φορολογικό μηχανισμό.
«Η Ελλάδα έχει έναν χρόνο, το 2011, να αλλάξει την πορεία της οικονομίας της», τονίζει με κατηγορηματικό τρόπο. Όσο για τις καθυστερήσεις που ο ίδιος και οι συνάδελφοί του διαπίστωσαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας επίσκεψής τους στην Αθήνα, τις αποδίδει στο γενικότερο δυσχερές κλίμα που πλήττει την Ευρώπη και αποφεύγει, εντέχνως , να σχολιάσει τον… παλμό του κυβερνητικού έργου.
Για ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους εκτιμά ότι «δεν πρόκειται να λύσει κανένα πραγματικό πρόβλημα, όπως η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας και η προσέλκυση επενδύσεων».
Συμφωνεί μάλιστα, με την ελληνική κυβέρνηση στην άποψη πως δεν πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση, αλλά διατηρεί επιφυλάξεις και τονίζει: «Δεν υπάρχει και κανόνας που να αποκλείει κάτι τέτοιο».