Θύελλα αντιδράσεων έχει προκληθεί από την απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει τα ταμειακά διαθέσιμα και τα κεφάλαια των προθεσμιακών καταθέσεων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και των ΟΤΑ σε ειδικό λογαριασμό διαχείρισης της Τράπεζας της Ελλάδος με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταγγέλλοντας τόσο την ίδια την μεταφορά των κεφαλαίων όσο και την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταγγείλει πολλάκις από το μετερίζι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάνουν λόγο για «πραξικοπηματική πρακτική».
Στα «κάγκελα» οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Σφοδρές όπως αναμενόταν είναι και οι αντιδράσεις από το μέτωπο των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Συγκεκριμένα, η χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αθηναίων διεκόπη για το σήμερα το απόγευμα στις 17:00, μετά την δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που προβλέπει την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων, δήμων και τοπικής αυτοδιοίκησης στην Τράπεζα της Ελλάδος. Το δημοτικό συμβούλιο Αθηνών καταδίκασε αυτή την απόφαση της κυβέρνησης.
Παράλληλα, για σήμερα έχει συγκληθεί έκτακτο Δ. Σ. της ΚΕΔΕ στο οποίο θα προσκληθούν όλοι οι Πρόεδροι όλων των Π.Ε.Δ., για να καθοριστεί το πλάνο των κινητοποιήσεων της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Ανοικτή Πόλη» μειοψήφησε.
Για «αντισυνταγματική πράξη» έκανε λόγο ο δημοτικός σύμβουλος, Θανάσης Πλεύρης ζητώντας παράλληλα από το Δημοτικό Συμβούλιο να μην παραχωρήσει τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο «δεν μπορεί η κυβέρνηση να υποχρεώνει την τοπική αυτοδιοίκηση να δίνει τα ταμειακά διαθέσιμα». Από την πλευρά του ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκος Σοφιανός υπογράμμισε ότι «το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να καταδικάσει αυτή την ενέργεια», ενώ ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου της Αθήνας, Λευτέρης Καστανάκης ζήτησε να «διασφαλιστούν οι μισθοί και οι προμηθευτές».
«Η κεντρική κυβέρνηση έχει ένα συγκεκριμένο έργο και δεν μπορεί να παρέμβει στα οικονομικά του δήμου» σημείωσε ο δημοτικός σύμβουλος, Φώτης Προβατάς, ζητώντας «να γίνει ένας ειλικρινής διάλογος με την κυβέρνηση».
«Τα ταμειακά διαθέσιμα που έχουμε είναι για τη μισθοδοσία και τους προμηθευτές» δήλωσε από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Μπρούλιας.
Για «πολιτικά και θεσμικά απαράδεκτη απόφαση» κάνει λόγο ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, προαναγγέλλοντας παράλληλα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Σε ανακοίνωσή του ο κ. Πατούλης σημειώνει ότι «η δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων είναι μια λανθασμένη πολιτική απόφαση που αποδεικνύει ότι οι μέχρι σήμερα επιλογές του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου δημιουργού αδιέξοδα, που δύσκολα θα ξεπεραστούν» και κάλεσε την κυβέρνηση να αναγνωρίσει ότι «η Αυτοδιοίκηση όλα αυτά τα προηγούμενα χρόνια συνέβαλε καθοριστικά στην επίτευξη του μεγάλου εθνικού στόχου για δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος».
Τι αναφέρει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου
«Οι Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, όπως αυτοί προσδιορίζονται από το ισχύον ”Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης” που τηρείται με ευθύνη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού, υποχρεούνται να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα και να μεταφέρουν τα κεφάλαια προθεσμιακών τους καταθέσεων σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης που τηρούν στην Τράπεζα της Ελλάδος, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης ή διαδικασίας. Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται τα κεφάλαια που απαιτούνται για την κάλυψη των ταμειακών τους αναγκών για το επόμενο δεκαπενθήμερο, καθώς και τα κεφάλαια που έχουν κατατεθεί από τους ανωτέρω φορείς στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Εξαιρούνται επίσης οι Δημόσιες Επιχειρήσεις κατά την έννοια της παραγράφου 5, οι Δημόσιοι Οργανισμοί κατά την έννοια της παραγράφου 6 του άρθρου 1 του Ν.3429/2005 (Α΄ 314) καθώς και οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίοι δύνανται να μεταφέρουν τα ως άνω αναφερόμενα κεφάλαια στην Τράπεζα της Ελλάδος για τον ίδιο σκοπό.
Επί των κεφαλαίων που είναι κατατεθειμένα ή θα κατατεθούν στους ανωτέρω λογαριασμούς της Τράπεζας της Ελλάδος εφαρμόζονται οι διατάξεις της περίπτωσης ζ’ της παραγράφου 11 του άρθρου 15 του Ν. 2469/1997 (Α’ 38), όπως ισχύουν.
Η ισχύς της ΠΝΠ που θα κυρωθεί νομοθετικά κατά το άρθρο 44 παράγραφος 1 του Συντάγματος αρχίζει από 17.3.2015».
«Εξαιρούνται τα Ασφαλιστικά Ταμεία» διαμηνύει το Μαξίμου
Σε καμιά περίπτωση δεν ισχύει για τα Ασφαλιστικά Ταμεία η υποχρεωτική μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος που προβλέπεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προωθεί η κυβέρνηση, τονίζουν κυβερνητικές πηγές.
Επιπλέουν, σημειώνουν ότι η υποχρεωτική μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των φορέων του Δημοσίου, στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος ώστε να χρησιμοποιηθούν αν χρειαστεί για την έκδοση repos, δηλαδή τίτλων βραχυπρόθεσμου (έως 15 ημέρες) δανεισμού του κράτους, αποτελεί πρακτική που ισχύει σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας πως η ρύθμιση αυτή αναφέρεται σε φορείς οι οποίοι χρηματοδοτούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και δίνει τη δυνατότητα στο Δημόσιο να δανείζεται για μία χρονική περίοδο ως και 15 ημέρες ποσά τα οποία οι φορείς δεν έχουν ανάγκη.
Με αυτόν τον τρόπο οι φορείς -όπως τονίζουν οι κυβερνητικές πηγές- εξασφαλίζουν πιο αποδοτική τοποθέτηση των ταμειακών τους διαθεσίμων, αφού τα επιτόκια των εμπορικών τραπεζών δεν ξεπερνούν το 1%, ενώ στην Τράπεζα της Ελλάδος η απόδοση είναι της τάξης του 2,5%. Επιπλέον, οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι με πρόσφατη τροπολογία της κυβέρνησης, τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων είναι πλήρως εξασφαλισμένα με δικαίωμα αποζημίωσης από το Δημόσιο.
Τέλος, οι κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι αρκετοί φορείς έχουν ήδη καταθέσει τα διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος και πως αυτοί, κάθε στιγμή που προκύπτει ανάγκη μπορούν να εκταμιεύουν τα ποσά που επιθυμούν, όπως έκανε η Αττικό Μετρό, η οποία εκταμίευσε πρόσφατα 150 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος.