Η αγορά στέγνωσε, η ζήτηση μειώθηκε δραστικά και η δανειοδότηση ιδίως μετά την φυγή των αποταμιεύσεων είναι πλέον απαγορευτική.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μίχαλος

Η μικρομεσαία επιχείρηση αντιμετωπίζει και πάλι το φάσμα της χρεοκοπίας.  1,5 εκατομμύριο άνεργοι συνεχίζουν να είναι σε απόγνωση. Το ίδιο και οι πολίτες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.  Οι επενδύσεις έχουν παγώσει.

Η οικονομία, η κοινωνία δεν μπορεί να επιβιώσει σε καθεστώς αβεβαιότητας και δημιουργικής ασάφειας. Είναι ώρα για αποφάσεις και έργα.

Σύμφωνα με έρευνα του ΕΒΕΑ και της Alco η πλειοψηφία των πολιτών μπορεί να συμφωνεί με τον τρόπο που επιχειρεί να διαπραγματευτεί η κυβέρνηση με τους εταίρους μας, ωστόσο θεωρεί αναγκαίο τον συμβιβασμό.

Η κυβέρνηση έλαβε εντολή συμβιβασμού και όχι ρήξης. Ζητούμενο από την διαπραγμάτευση είναι μια έντιμη συμφωνία για περισσότερες αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις με λιγότερη λιτότητα και άμεση χρηματοδότηση.

Η κυβέρνηση σωστά πράττει και επιχειρεί να διαπραγματευτεί με τους δανειστές. Σε μια οικονομία που κυριαρχεί ο αποπληθωρισμός, ασφαλώς και χρειάζεται περισσότερη ρευστότητα και οξυγόνο. Αίτημα που μπορεί να βρει ανταπόκριση στα αυτιά όλων των ευρωπαίων αξιωματούχων. Με επιχειρήματα και όχι με ανούσιους παληκαρισμούς.

Διότι δεν μπορείς να επιτίθεσαι σε αυτούς ακριβώς που ζητάς χρήματα και χαλάρωση για να επιβιώσεις. Δεν μπορείς να ενδιαφέρεσαι μόνο για την εσωτερική κοινή γνώμη. Και να αγνοείς την ίδια στιγμή την διεθνή κοινή γνώμη.

Τo γεγονός ότι μέχρι σήμερα έχουμε απέναντι μας ένα αρραγές μέτωπο 18 κρατών αποτελεί απόδειξη ότι κάτι δεν έχουμε κάνει καλά μέχρι σήμερα. Ο χρόνος όμως τελειώνει. Και η κυβέρνηση οφείλει να αναδιπλωθεί και με επιχειρήματα να πείσει και να διαμορφώσει ένα καλύτερο περιβάλλον για την ανάπτυξη και την κοινωνία.

Οι πολίτες περιμένουν ένα έντιμο συμβιβασμό και μια καλύτερη συμφωνία. Χωρίς άλλη χρονοτριβή.

* Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος