Μόνο με προσέλκυση επενδύσεων και αύξηση των εξαγωγών μπορεί να προσδοκά η ελληνική οικονομία σε ανάκαμψη, δήλωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών , Φίλιππος Σαχινίδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παντελή Οικονόμου για την ανάγκη αύξησης του ιδιωτικού χρέους της χώρας μας για την αναθέρμανση της αγοράς.

Ο ερωτών βουλευτής σημείωσε αναπτύσσοντας την ερώτησή του ότι είναι δεδομένη η ασφυξία στην αγορά και κυρίως η πιστωτική ασφυξία και διερωτήθηκε αν ισχύει σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης ο τρόπος υπολογισμού των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, κρίνοντας ότι «εμείς το έχουμε παρακάνει με την πειθαρχία μας ενώ αλλού γίνονται σημεία και τέρατα».

Ο κ. Σαχινίδης αφού επανέλαβε την πορεία που ακολούθησε το έλλειμμα από το 2006 για να φτάσει να ξεπεράσει το 15% στα τέλη του 2009, υπογράμμισε ότι πλέον τα στατιστικά μας στοιχεία είναι πλέον αξιόπιστα, ενώ ακριβώς η ίδια μεθοδολογία ακολουθείται και σε άλλες χώρες με προβλήματα.

Ο κ. Οικονόμου ανταπάντησε ότι στην επόμενη σύνοδο κορυφής θα πρέπει η χώρα μας να δώσει μάχη κι αν χρειαστεί «να απειλήσει προκειμένου να ισχύσουν οι ίδιοι κανόνες δημοσιονομικών υπολογισμών παντού».

Ταυτόχρονα ο βουλευτής επέμεινε στην ανάγκη επέκτασης της επιχειρηματικής πίστης σε επενδυτική και όχι καταναλωτική λογική, ενώ πρότεινε από πλευράς Ελλάδος μια επιθετική κίνηση αναβάθμισης των ελληνικών ομολόγων.

Ανταπαντώντας ο υφυπουργός Οικονομικών είπε ότι είναι απολύτως σωστή η ανάγκη για ρευστότητα και προς την κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση έχει πάρει μέτρα στήριξης των τραπεζών που υπέγραψαν σύμφωνο ρευστότητας. Πλην όμως οι τράπεζες, υπογράμμισε αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα δανεισμού.

Σημείωσε όμως ο κ. Σαχινίδης, κλείνοντας, ότι όσο επιβλαβές είναι το μεγάλο δημόσιο χρέος, εξίσου μπορεί να είναι και το ιδιωτικό, με χαρακτηριστική περίπτωση αυτήν της Ιρλανδίας, όπου το μεν δημόσιο χρέος είναι στο 60%, ενώ το ιδιωτικό στο 200%.