Να ακούσουν τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, προτείνει στους Ευρωπαίους η βρετανική εφημερίδα Guardian.
«Έχοντας συγγράψει βιβλία για τη θεωρία των παιγνίων, ο Βαρουφάκης θα είναι καλά εξοπλισμένος για την «επιστήμη» των διαπραγματεύσεων που θα είναι πολύμηνες και εξαντλητικές σε Βερολίνο, Φρανκφούρτη και Βρυξέλλες. Είναι δεδομένο πως οι Ευρωπαίοι που φοβούνται αρκετά για το μέλλον του νομίσματός τους, δεν θα μπορέσουν να αγκαλιάσουν με πάθος τα αφηρημένα μοντέλα της ελληνικής κυβέρνησης, ειδικά όταν τις πρώτες ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση ακούσαν για πάγωμα ιδιωτικοποιήσεων. Αυτό που ενδέχεται να καθησυχάσει τους ομολόγους του σε άλλες πρωτεύουσες και τις αγορές, είναι ότι ο κ. Βαρουφάκης τα τελευταία χρόνια έχει προσπαθήσει να χαράξει ένα πρακτικό μονοπάτι έξω από την παγίδα του χρέους, δημοσιεύοντας πλήθος άρθρων γύρω από αυτό που εκείνος αποκαλεί «μετριοπαθή πρόταση» αναφέρει ο Guardian.
Η εφημερίδα τονίζει ότι, για τον μέσο Γερμανό ή Φινλανδό φορολογούμενο που είναι ήδη εξοργισμένοι για τα χρήματα που έχουν δοθεί στους Έλληνες, οποιαδήποτε πρόταση για ελάφρυνση του χρέους δεν θα ακουστεί «μετριοπαθής».
Σημειώνει ακόμη ότι η πρόσφατη συνέντευξη του Γιάννη Βαρουφάκη στους FT στην οποία μιλάει για ανταλλαγή ομολόγων έδειξε πως υπάρχει έδαφος για συμβιβαστική λύση.
«Έξυπνα ο κ. Βαρουφάκης αναγνώρισε πως οι προτάσεις για ”κούρεμα” του χρέους δεν γίνεται αποδεκτές σε ορισμένες χώρες και έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ κατάλαβε πως είναι ανάγκη να σεβαστεί τις εγχώριες πολιτικές πιέσεις σε άλλα κράτη και έκανε πρώτος ένα βήμα πίσω. Ταυτόχρονα, όμως, και ο ίδιος προσπάθησε να περάσει στους Ευρωπαίους ότι ο όρος ”τρόικα” είναι ενοχλητικός για τους Έλληνες» γράφει.
Όπως σημειώνεται με του «νέου τύπου» ομόλογα που εισηγήθηκε ο κ. Βαρουφάκης στη συνέντευξή του στους Financial Times γίνεται ένα βήμα μπροστά. Αυτό σε συνδυασμό με ένα προοδευτικό πακέτο μεταρρυθμίσεων, τη συλλογή των μη καταβληθέντων φόρων, δημιουργούν ένα φόντο για συμφωνία. «Ακόμη και έτσι η διαπραγμάτευση θα είναι δύσκολη κι αυτό διότι δεν καταπίνεται εύκολα, αλλά στην Ευρώπη θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες ότι η Ελλάδα δεν εμμένει πλέον στις απόψεις, αλλά εμπλέκεται δημιουργικά με την πιεστική ανάγκη να παζαρέψει».