Η κρίση επιστρέφει και απειλεί την ευρωζώνη που πλέον αναζητεί επενδυτές για να βελτιώσουν την κατάσταση επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg. «Είναι ένα γνώριμο μέρος για το μπλοκ του ευρώ που τα τελευταία πέντε χρόνια αγωνίστηκε για την ανάπτυξη, την πίστη των επενδυτών, ακόμη και για την ύπαρξή του. Οι τελευταίες ανησυχίες των επενδυτών προέρχονται από τις χώρες που πλήττονται από την ύφεση και την κρίση και δεν κατάφεραν να σπάσουν τα πολιτικά εμπόδιά τους», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.
Σε έξι ημέρες οι ελληνικές εκλογές μπορεί να φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία που υποστηρίζει ότι θα επαναδιαπραγματευθεί τη λιτότητα στην οποία και βασίζεται το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, εξέλιξη που δεν θα είναι αμελητέα για την Πορτογαλία και την Ισπανία.
Την ίδια στιγμή, η ποσοτική χαλάρωση που επαγγέλλεται ο Μάριο Ντράγκι, ο άνθρωπος που ανέκοψε την κρίση το 2012, είναι εξίσου σημαντική. Ο Ίαν Μπρέμερ, πρόεδρος και ιδρυτής της Eurasia Group με έδρα τη Νέα Υόρκη σημειώνει: «Η πολιτική στην Ευρώπη είναι πολύ πιο προβληματική, ακόμη και αν τα οικονομικά της πηγαίνουν καλύτερα. Όπου και να κοιτάξεις στην Ευρώπη τα πολιτικά πράγματα είναι άσχημα φέτος».
Το ευρώ υποχωρεί, η αναταραχή με το ελβετικό φράγκο εντείνει τις ανησυχίες των αγορών και το προβληματικό παιδί της ευρωζώνης, η Ελλάδα, μπαίνει πρώτη στην εκλογική μάχη για το 2015. Οι εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ περί οριστικού τέλους στα μέτρα λιτότητας, μπορεί να οδηγήσουν σε σύγκρουση με την τρόικα, αναφέρει το άρθρο. Την ώρα που ο Τσίπρας τάσσεται υπέρ της παραμονής στο ευρώ, η ΕΚΤ ζητά τήρηση του προγράμματος για να τροφοδοτήσει τις τράπεζες με χρήμα, ενώ κάποιοι στη Γερμανία διατείνονται πως μια έξοδος της Ελλάδας θα είναι διαχειρίσιμη.
Οι αγορές πιστεύουν πως δεν υπάρξει εξάπλωση της κρίσης σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας. Η Λόρα Τάισον, καθηγήτρια του Μπέρκλεϊ και πρώην σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον αναφέρει: «Είναι επικίνδυνο παιχνίδι να μιλάει κανείς για διαχειρίσιμη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ».