Η πολιτική αβεβαιότητα και το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες επιτείνει την ανησυχία και εμποδίζει την ανάληψη μεγαλύτερου ρίσκου εκ μέρους των επενδυτών. Όπως προειδοποιούν αναλυτές στο CNBC, οι ανησυχίες που προέρχονται από την Ελλάδα θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές και ήδη έχουμε πάρει μία πρώτη γεύση.
Ήταν μόλις δύο χρόνια πριν που μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη αποτελούσε την μεγαλύτερη ανησυχία των αγορών. Όμως, οι νέες ανησυχίες που προέρχονται από την Ελλάδα θα μπορούσαν να έχουν για άλλη μια φορά ολέθριες συνέπειες για τις παγκόσμιες αγορές.
Τον Φεβρουάριο του 2015 το ελληνικό κοινοβούλιο πρέπει να ψηφίσει για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εάν δεν συγκεντρωθούν 180 βουλευτές ενδεχομένως η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, σημειώνει το αμερικανικό δίκτυο. Αυτό θα μπορούσε στη συνέχεια να οδηγήσει σε μια καθαρή νίκη των κομμάτων της αριστεράς που είναι αντίθετα με τα μέτρα διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάτι που μπορεί να πυροδοτήσει εκ νέου τις συζητήσεις περί ελληνικής εξόδου από το ευρώ.
«Η Ελλάδα δεν εγκατέλειψε το ευρώ το 2012, αλλά η απειλή μιας τέτοιας εξέλιξης τον Ιούνιο του 2012 οδήγησε τις αμερικανικές μετοχές σε απώλειες μεταξύ 9% και 11%», δήλωσε στο CNBC, ο Larry McDonald επικεφαλής στρατηγικής της Newedge. «Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που οδήγησαν στο πρόσφατο βαρύ sell off στις διεθνείς αγορές, καθώς η κατάσταση στην Ελλάδα σίγουρα επηρεάζει την ευρωζώνη», πρόσθεσε.
Όπως τονίζει ο ίδιος, οι ανησυχίες για την Ελλάδα αντανακλώνται στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αλλά και στα spread των ασφαλίστρων κινδύνου έναντι χρεοκοπίας της χώρας, τα γνωστά CDS. Καθώς οι ανησυχίες ενισχύονται διευρύνονται και τα spreads στη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία, προσθέτει ο αναλυτής της Newedge.
«Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι ξεκάθαρο ότι μεταδίδεται και σε άλλες χώρες», επισημαίνει.
Από την πλευρά του ο David Einhorn, ιδρυτής του hedge fund Greenlight Capital, ο οποίος έχει επενδύσει σε ελληνικές τράπεζες, δεν συμμερίζεται αυτές τις ανησυχίες.
«Η Ελλάδα είχε ήδη οδηγηθεί σε χρεοκοπία, άρα έχει αφήσει πολλά προβλήματα πίσω της. Υπήρχε διαγραφή του χρέους και αναδιάρθρωση και τα επιτόκια έχουν μειωθεί, ενώ ένα μεγάλο μέρος του χρέους δεν πληρώνει καν επιτόκια για 10 χρόνια», τόνισε.