Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε πως το μερίδιο συνεισφοράς της Κίνας στα οικονομικά του οργανισμού (η αναλογική μερίδα της) θα αυξηθεί από το 3,72% στο 6,39%.

Το ΔΝΤ δημοσιοποίησε την απόφαση αυτή, που ελήφθη στις 5 Νοεμβρίου από το συμβούλιο διοίκησής του, έπειτα από τη σύνοδο κορυφής των πλουσίων και αναδυομένων χωρών της Ομάδας των Είκοσι (G20), η οποία ολοκλήρωσε τις εργασίες της στη Σεούλ και προσδιόρισε τις αναλογικές μερίδες των είκοσι πιο σημαντικών κρατών-μελών του ΔΝΤ.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της G20 τάχθηκαν επίσημα υπέρ μιας μεταρρύθμισης των αναλογικών μερίδων του ΔΝΤ, η οποία θα πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα «μία μεγαλύτερη εκπροσώπηση των δυναμικών αναδυομένων αγορών και των αναπτυσσομένων χωρών».

Η Κίνα είναι σίγουρα η μεγάλη κερδισμένη της μεταρρύθμισης. Από έκτη πιο σημαντική χώρα του Ταμείου, θα γίνει η τρίτη, πίσω από τις ΗΠΑ (17,41% των αναλογικών μερίδων) και την Ιαπωνία (6,46%) και μπροστά από τη Γερμανία (5,59%) και τη Γαλλία και τη Βρετανία (4,23% η κάθε μία).

Τα δικαιώματα ψήφου της Κίνας, που υπολογίζονται με διαφορετική μέθοδο, θα αυξηθούν από το 3,65% στο 6,07%.