Η ένταξη της Λιθουανίας στην Ευρωζώνη από την 1η Ιανουαρίου 2015, ως το 19ο μέλος της, όπως αναμένεται μετά την κάλυψη από τη χώρα των σχετικών οικονομικών κριτηρίων, θα προκαλέσει μία μεγάλη αλλαγή στον τρόπο που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποφασίζει για τη νομισματική πολιτική της, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.
Με το νέο σύστημα, σημειώνει η εφημερίδα, σε κάθε συνεδρίαση της ΕΚΤ θα υπάρχουν τέσσερις διοικητές εθνικών κεντρικών τραπεζών που δεν θα μπορούν να ψηφίζουν για τη λήψη των αποφάσεων.
Η Ευρωπαϊκή Συνθήκη για την ΕΚΤ προβλέπει ότι το δικαίωμα ψήφου κάθε εθνικού κεντρικού τραπεζίτη καταργείται, εφόσον ο αριθμός των κεντρικών τραπεζιτών υπερβεί τους 18. Η αλλαγή στη λήψη των αποφάσεων έπρεπε να ισχύσει νωρίτερα, όταν ο αριθμός των εθνικών κεντρικών τραπεζιτών πέρασε το 15, σημειώνει το δημοσίευμα, αλλά δόθηκε η δυνατότητα αναβολής της έως τώρα. Εάν η Λιθουανία ενταχθεί τον Ιανουάριο στο ευρώ, μόνο τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, στα οποία περιλαμβάνεται και ο Πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι, θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν σε κάθε συνεδρίαση. Με το νέο σύστημα, θα ψηφίζουν 21 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου από τα 25 που θα είναι συνολικά, μετά την ένταξη της Λιθουανίας στο ευρώ.
Η συχνότητα, με την οποία θα μπορούν να ψηφίζουν οι εθνικοί κεντρικοί τραπεζίτες, θα βασίζεται σε δύο παράγοντες: Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) των οικονομιών τους και το συνολικό ενεργητικό των τραπεζών τους. Ο τύπος αυτός μπορεί να υπολογίζεται σε νέα βάση στην πορεία του χρόνου. Ωστόσο, ακόμη και η Γερμανία, που έχει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, θα δει ότι ο Διοικητής της κεντρικής τράπεζάς της (Μπούντεσμπανκ) δεν θα συμμετέχει σε κάποιες ψηφοφορίες. Οι ακριβείς λεπτομέρειες για το ποιος θα ψηφίζει πότε είναι ακόμη ασαφείς και μπορεί να διαφοροποιηθούν από τις προβλέψεις της Συνθήκης, αναφέρει το δημοσίευμα.