«Οι τελευταίες εξελίξεις καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα φαίνεται να γυρίζει σελίδα σε δημοσιονομικό και μακροοικονομικό επίπεδο, ανακτώντας σταδιακά την εμπιστοσύνη των εταίρων της και των διεθνών επενδυτών. Τα σημάδια σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας είναι πλέον εμφανή, ενώ οι προοπτικές για τη χώρα μας αναβαθμίζονται καθημερινά από διεθνείς αναλυτές», επισημαίνεται στο τελευταίο μηνιαίο δελτίο του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), με τίτλο Ελληνική Οικονομία.
Οι προπορευόμενοι δείκτες για την ελληνική οικονομία, όπως ο Γενικός ∆είκτης του Χρηματιστηρίου, το spread των 10ετών ομολόγων, οι δείκτες οικονομικού κλίματος, ο δείκτης “φόβου” KEPE GRIV, συνηγορούν στην επικείμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, κάτι που ενισχύεται και από τις ενδείξεις σταθεροποίησης σε έναν σημαντικό αριθμό δημοσιονομικών και μακροοικονομικών μεγεθών. Στην εξέλιξη αυτή συμβάλλει καθοριστικά η περαιτέρω προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, επισημαίνεται σε ανάλυση του Αθανάσιου Χαρέμη ερευνητή του ΚΕΠΕ.
Μεταξύ άλλων αναφέρεται επίσης ότι οι προοπτικές για τον ελληνικό τουρισμό αξιολογούνται ως ιδιαίτερα θετικές για το 2014, με αποτέλεσμα ο εν λόγω κλάδος να αναμένεται να αποτελέσει τον βασικό άξονα επιστροφής της χώρας μας στην ανάπτυξη. Όπως αναφέρεται στην ανάλυση, σύμφωνα με τις μελέτες της ICAP και της Ernst & Young, o ξενοδοχειακός κλάδος αποτελεί αναμφισβήτητα βασικό πυλώνα και για το 2014.
Στην ανάλυση επισημαίνεται επίσης μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα μετά την επίτευξη πλεονασμάτων θα πρέπει να τα διατηρήσει και να τα ενισχύσει, ώστε να επιτύχει την σταθεροποίησή της, ενώ το αναπτυξιακό όραμα που αναμένεται να ανακοινωθεί θα συμβάλλει στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας. Ταυτόχρονα, το μεταρρυθμιστικό έργο θα πρέπει να συνεχιστεί και οι διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν υιοθετηθεί να εφαρμοστούν αποτελεσματικά. Οι αποκρατικοποιήσεις θα πρέπει να συνεχιστούν, όχι μόνο για εισπρακτικούς λόγους, αλλά κυρίως για ενίσχυση των μακροπρόθεσμων εισροών κεφαλαίων στην πραγματική οικονομία, την αύξηση των επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Σχετικά με το αναπτυξιακό όραμα για την Ελλάδα με ορίζοντα το 2020, επισημαίνεται ότι το σχέδιο αυτό θα βασίζεται στις μελέτες που έχουν εκπονήσει το ΚΕΠΕ, το ΙΟΒΕ και η McKinsey. Το αναπτυξιακό σχέδιο αναμένεται να αποτελέσει τη βάση μιας σειράς πρωτοβουλιών για την επίτευξη ισχυρών και βιώσιμων ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας έως το 2020. Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι το ΑΕΠ να επιστρέψει στα επίπεδα των 230 δισ. ευρώ το 2020.