Όπως σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έβδομη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που έδωσε σήμερα (23/09) στη δημοσιότητα, η Ελλάδα έκανε πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, για τις οποίες είχε δεσμευτεί. Και αυτό έγινε παρά τις δυσμενείς συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία, η οποία έχει οδηγήσει αναπόφευκτα σε καθυστερήσεις στην υλοποίηση αρκετών δράσεων.
«Πρέπει να χαιρετιστεί ότι έχει αρχίσει ξανά να προχωρά η εφαρμογή όλων των δεσμεύσεων, αν και οι καθυστερήσεις λόγω της πανδημίας έχουν οδηγήσει αναπόφευκτα στη χρονική μετάθεση ορισμένων δεσμεύσεων για αργότερα στο μέλλον», σημειώνει η έκθεση που βασίζεται στα ευρήματα από τις διαβουλεύσεις αποστολής των θεσμών στις 13-14 Ιουλίου και του τακτικού διαλόγου τους με τις ελληνικές Αρχές», σημειώνεται σχετικά.
Και προστίθεται: «Η Κομισιόν ενθαρρύνει την κυβέρνηση να συνεχίσει να κινητοποιεί πόρους για να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την έγκαιρη επίτευξη συγκεκριμένων εκκρεμών δεσμεύσεων της εν όψει της παρουσίασης της όγδοης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας τον Νοέμβριο, η οποία συνδέεται με την επόμενη δόση των μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Αυτό απαιτεί συνεχή ενασχόληση των ελληνικών Αρχών, ιδιαίτερα στους τομείς των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς ιδιώτες, τον υγειονομικό τομέα, τις ιδιωτικοποιήσεις και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπου χρειάζονται περαιτέρω δράσεις».
Η Κομισιόν τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε έως σήμερα να περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού και έχει πάρει πολλά μέτρα για να περιορίσει το κοινωνικό και οικονομικό κόστος του, αλλά σημειώνει ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας στην οικονομία αναμένεται να είναι, παρά ταύτα, ισχυρός και η οικονομία είναι πιθανό να επηρεασθεί περισσότερο από ορισμένες άλλες χώρες της ΕΕ, λόγω του μεγάλου τουριστικού τομέα και, γενικότερα, του μεγάλου τομέα των υπηρεσιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, στις οποίες υπήρξε πρόοδος τους τελευταίους μήνες, η Κομισιόν αναφέρει ιδιαίτερα την ολοκλήρωση της νομοθετικής πρότασης για την πλήρη αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου. Σημειώνει ακόμη την καθιέρωση του νέου, ευρύτερου προσωρινού πλαισίου για την εργασία, το οποίο παρέχει ευελιξία στις εταιρείες να προσαρμόσουν τα ωράρια εργασίας τους καθώς και αποζημίωση στους εργαζόμενους για τις ώρες που δεν έχουν εργαστεί, προσθέτοντας ότι η Κομισιόν θα στηρίξει το πλαίσιο αυτό με το ποσό των 2,7 δισ. ευρώ.
Επιπλέον, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, καλή πρόοδος έχει γίνει στους τομείς της αδειοδότησης επενδύσεων, της ενεργειακής πολιτικής και της δημόσιας διοίκησης, προστίθεται. Η έκθεση σημειώνει ότι καλή πρόοδος υπήρξε και σχετικά με άλλες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες δεν σχετίζονται συγκεκριμένα με δεσμεύσεις της Ελλάδας, αλλά αναμένεται να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο επιχειρηματικό περιβάλλον και το επενδυτικό κλίμα. Σε αυτές περιλαμβάνονται «μία φιλόδοξη μεταρρύθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και πρόοδος στην ψηφιακή διακυβέρνηση».
Τέλος, η Κομισιόν αναφέρει ότι μία νέα στρατηγική ανάπτυξης, που πρόκειται να ολοκληρωθεί σύντομα, αναμένεται να περιλαμβάνει μία σειρά φιλόδοξων μέτρων για τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης και της βιώσιμης ανάπτυξης στο μέλλον. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο ότι η κυβέρνηση άρχισε την εφαρμογή των συμφωνημένων μέτρων για την επιτάχυνση της υλοποίησης δημοσίων επενδύσεων, «κάτι που θα είναι επίσης καθοριστικό για να στηρίξει μία γρήγορη άντληση πόρων της ΕΕ» που θα είναι διαθέσιμοι με το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το ταμείο ανάκαμψης της Ε.Ε.