Το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν οι ενδείξεις ότι η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται, ενώ παρουσιάζονται σημαντικά σημάδια ανάκαμψης, μετά τις ενθαρρυντικές επιδόσεις του 2013, αναφέρει ανάλυση που δημοσιεύεται στο τρίτο τεύχος σχετικής περιοδικής έκδοσης του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).
Σύμφωνα με την ανάλυση του υποψήφιου διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Αθανάσιου Χαρέμη, μία σειρά από γνωστούς προπορευόμενους δείκτες (leading indicators), όπως η πορεία του Γενικού ∆είκτη του Χρηματιστηρίου, το spread των 10ετών ομολόγων, οι δείκτες οικονομικού κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και ο δείκτης φόβου του ΚΕΠΕ, που υπολογίζεται με στοιχεία από την αγορά παραγώγων, συνηγορούν στο θετικό αυτό συμπέρασμα.
Ειδικότερα, συνεχίζει η ανάλυση, τις θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία επιβεβαίωσε και η αγορά παραγώγων, καθώς ο δείκτης φόβου του KEΠE (KEPE GRIV) υποχώρησε στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου 2008. Αναλυτικότερα, ο δείκτης KEPE GRIV που περιγράφει την αβεβαιότητα και την εμπιστοσύνη των εγχώριων και ξένων επενδυτών, στις 28/2/2014 υποχώρησε στο 31,02%, από το επίπεδο του 32,32% που σημείωσε στο τέλος Ιανουαρίου, αντανακλώντας πλήρως τις ευνοϊκές προσδοκίες των επενδυτών στην αγορά παραγώγων.
Ο μέσος όρος του δείκτη τον Φεβρουάριο του 2014 προσέγγισε τα επίπεδα του Σεπτεμβρίου του 2008. Η πορεία του δείκτη «φόβου» αντανακλά τη συνεχιζόμενη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία και την εγχώρια αγορά.