Κρίσιμη είναι η Παρασκευή που μας έρχεται για την ελληνική οικονομία καθώς ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s θα δημοσιοποιήσει την πρώτη αξιολόγηση της Ελλάδας για το 2014.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου περιμένουν μια καλή έκθεση που θα αποτυπώνει την πρόοδο που έχει καταγράψει η ελληνική οικονομία. Σήμερα ο οίκος δίνει αξιολόγηση «Β-/Β» στην Ελλάδα.

Η τελευταία έκθεση της Standard & Poor’s τον Οκτώβριο αναγνώριζε ότι τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης παραμένουν αποφασισμένα να διατηρήσουν την Ελλάδα στην ζώνη του ευρώ. Ως εκ τούτου ο οίκος αξιολόγησης διατήρησε το outlook για την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση σταθερό.

Ο οίκος αν και αναγνώρισε τη δημοσιονομική πρόοδο και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο ανέφερε πως τόσο το χρέος της γενικής κυβέρνησης, όσο και το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας είναι υπερμεγέθη.

Αυτό αναμένεται να επαναλάβει και στην έκθεση της Παρασκευής, παραπέμποντας ενδεχομένως σε βελτίωση της βαθμολογίας της Ελλάδας στην δεύτερη αξιολόγηση της χώρας στις 12 Σεπτεμβρίου 2014.