Συγχωνεύσεις από μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα «βλέπει» ως το καλοκαίρι ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χριστόδουλος Αντωνιάδης, καθώς- όπως υπογράμμισε -πρόκειται για «κινήσεις που θα γίνουν γιατί τις υπαγορεύει η αγορά, κυρίως για τη μείωση του λειτουργικού κόστους, αλλά και για την ευκολότερη εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων».
Από τη Θεσσαλονίκη, όπου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Αντωνιάδης τόνισε ότι, ένα σημαντικό στοιχείο το οποίο αποτυπώνει τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης και συνεχίζεται, είναι η αποκλιμάκωση των επισφαλειών στις δανειακές συμβάσεις (από τον Μάιο του 2013 και έπειτα). Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, έχει αποκοπεί ο ρυθμός των «κόκκινων δανείων».
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην αναδόμηση της ελληνικής οικονομίας σε νέες βάσεις, σημειώνοντας ότι ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο, η οικονομία «δεν τρέχει να συναντήσει αυτό που αφήσαμε πίσω, δηλαδή την ψευδαίσθηση, τη φούσκα ενός μη πραγματικού πλούτου».
Απαντώντας σε ερωτήσεις για την κριτική που ασκούν φορείς παραγωγικών τάξεων στις τράπεζες για το κλείσιμο της «στρόφιγγας» της χρηματοδότησης από τα πιστωτικά ιδρύματα, ο κ. Αντωνιάδης ξεκαθάρισε ότι, «οι τράπεζες δεν αρνήθηκαν χρηματοδοτήσεις σε καλές συναλλαγές, δηλαδή σε αυτές που θα επιστρέψουν τα λεφτά πίσω».
«Δεν αρνηθήκαμε χρήματα σε εξαγωγείς, στην καινοτόμο επιχείρηση, στον αγροτοδιατροφικό τομέα» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «οι τράπεζες διαχειρίζονται καταθέσεις και όχι προσωπικό πλούτο».
«Να μην ξεχνάμε ότι διαχειριζόμαστε (οι τράπεζες) 158 δισ. καταθέσεων και τα δάνεια ανέρχονται σε 228 δισ. ευρώ» υπογράμμισε.
Για την επίτευξη του στόχου της ανάπτυξης, ο κ. Αντωνιάδης σημείωσε- απαντώντας σε σχετική ερώτηση- ότι ο τουρισμός, ο οποίος πήγε πολύ καλά, μπορεί «με παρέα τις τράπεζες» να προσελκύσει σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια.
Για τη μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων, ο κ. Αντωνιάδης επεσήμανε ότι μπορεί να επιχειρηθεί νέα μείωση (μετά από εκείνη του περασμένου Σεπτεμβρίου) μέσα στο 2014. Βέβαια, κάτι τέτοιο προϋποθέτει την αποκλιμάκωση ή έστω τη σταθερότητα στα επιτόκια καταθέσεων σε απόλυτη «αρμονία» με ένα ήρεμο, οικονομικό κλίμα.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι στον τομέα των στεγαστικών δανείων, οι τράπεζες λειτούργησαν με μεγάλη ευαισθησία, δεν έκαναν ούτε έναν πλειστηριασμό και συμπλήρωσε ότι όσοι έγιναν, επισπεύσθηκαν από τρίτους και η τράπεζα συμμετείχε γιατί δεν μπορούσε φυσικά να αποποιηθεί νόμιμης διεκδίκησης.