Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προειδοποίησε σήμερα ότι μια ενδεχόμενη νέα απόρριψη των μέτρων λιτότητας που προωθεί η πορτογαλική κυβέρνηση από το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας θα έθετε σε κίνδυνο την έξοδό της από το πρόγραμμα στήριξης.
«Εάν σημαντικά μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα κριθούν εκ νέου αντισυνταγματικά, η κυβέρνηση θα κληθεί να προσπαθήσει να αναδιαμορφώσει το σχέδιο προϋπολογισμού της για να επιτύχει το στόχο για το έλλειμμα», ο οποίος είναι να μειωθεί στο 4% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) της Πορτογαλίας το 2014, όπως επισήμανε το Ταμείο σε έκθεσή του.
«Εκτιμούμε ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά να βρεθούν εναλλακτικά μέτρα, αλλά δεν συζητήσαμε ένα ‘σχέδιο Β’ με την κυβέρνηση», ανέφερε ο Σουμπίρ Λαλ, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Πορτογαλία.
Όμως αυτά τα εναλλακτικά μέτρα εγείρουν με τη σειρά τους τον κίνδυνο να «εμποδίσουν» περαιτέρω «την ανάκαμψη της οικονομίας και της απασχόλησης» από αυτά τα οποία προβλέπονται ήδη στον κρατικό προϋπολογισμό, επισήμανε το Ταμείο.
Επιπλέον, «η πιθανή απόρριψη των μέτρων από την πορτογαλική δικαιοσύνη θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη και τις επενδύσεις» αλλά και να «προκαλέσει νέα πολιτική αστάθεια», εκτίμησε το ΔΝΤ.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το συνταγματικό δικαστήριο της Πορτογαλίας είχε ακυρώσει νωρίτερα φέτος μέτρα λιτότητας που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση. Τον Απρίλιο, είχε κρίνει αντισυνταγματική μία δέσμη μέτρων για την εξοικονόμηση περίπου 1,3 δισεκ. ευρώ, που προέβλεπε ιδίως περικοπές στις συντάξεις του δημοσίου.
Το ΔΝΤ υπενθύμισε ότι η πολιτική κρίση του Ιουλίου, όταν η κυβέρνηση συνασπισμού της κεντροδεξιάς κινδύνευσε να πέσει, οδήγησε σε νέα αύξηση των επιτοκίων δανεισμού.
«Οι αποκλίσεις εντός της κυβέρνησης» στη Λισαβόνα, όπως και η διαφαινόμενη «κόπωση λόγω των μέτρων λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων, που αυξάνεται, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά» φαινόμενα, ανέφερε ο διεθνής χρηματοοικονομικός οργανισμός στην έκθεσή του.
Η εκδήλωση «νέων εντάσεων εντός της κυβέρνησης θα πρέπει να αποφευχθεί, διότι καθυστερεί την (οικονομική) ανάκαμψη και αυξάνει τους κινδύνους» όσον αφορά την προσπάθεια ολοκλήρωσης του μνημονίου δανεισμού της Πορτογαλίας το οποίο είχε συναφθεί το 2011.
Αν το πρόγραμμα ολοκληρωθεί όπως προβλέπεται τον Ιούνιο το 2014, «η επιστροφή (της Πορτογαλίας) στις αγορές (δανεισμού) είναι εφικτή», ανέφερε το ΔΝΤ. «Ο δρόμος αυτός είναι στενός, αλλά είναι πιο ευρύς σήμερα απ’ ό,τι ήταν πριν από έναν μήνα», σχολίασε ο Λαλ, κρίνοντας ότι οι επενδυτές έχουν «αναγνωρίσει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να θέσει σε εφαρμογή τις μεταρρυθμίσεις».
Το σχέδιο προϋπολογισμού το οποίο το πορτογαλικό κοινοβούλιο ψήφισε επί της αρχής την 1η Νοεμβρίου προβλέπει συμπληρωματικά μέτρα εξοικονόμησης πόρων και περικοπής δαπανών ύψους 3,9 δισεκ. ευρώ, ήτοι ενός 2,3% του πορτογαλικού ΑΕΠ.