Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας ανακοίνωσε πως πιστεύει ότι η Ελλάδα σημειώνει πρόοδο όσον αφορά την εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και σημείωσε ότι «δεν μπορεί να κάνει υποθέσεις» έπειτα από το δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο η χώρα-μέλος της ευρωζώνης μπορεί να χρειαστεί ένα νέο πρόγραμμα στήριξης από τις αρχές του επόμενου έτους, δήλωσε ο εκπρόσωπός του σήμερα.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο Μάρτιν Κότχαους είπε ότι δεν έχει λάβει γνώση ενός εσωτερικού εγγράφου της Μπούντεσμπανκ, του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Γερμανίας, το οποίο επικαλέστηκε το περιοδικό Ντερ Σπίγκελ.
Η αντιπολίτευση προσπαθεί να αξιοποιήσει το έγγραφο αυτό ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου.
«Η τελευταία έκθεση της τρόικας διαπιστώνει ότι η Ελλάδα σημειώνει ικανοποιητική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις της. Όπως γνωρίζετε, το τρέχον πρόγραμμα διαρκεί ως το 2014, επομένως το βρίσκω δύσκολο να κάνω υποθέσεις τώρα σχετικά με το τι θα συμβεί το 2014», είπε ο Κότχαους.
Το έγγραφο της Μπούντεσμπανκ ανέφερε, κατά το Σπίγκελ, ότι η ΕΕ πρόκειται «να συμφωνήσει βεβαίως σε ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα» και ότι το τρέχον πακέτο οικονομικής βοήθειας ενέχει «υψηλούς κινδύνους». Το Σπίγκελ έγραψε ότι η έγκριση της εκταμίευσης μιας δόσης 5,8 δισεκ. ευρώ τον περασμένο μήνα είχε «πολιτικά κίνητρα».
Η δημοσίευση του εγγράφου γίνεται σε μια λεπτή στιγμή για την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, η οποία διεκδικεί τρίτη θητεία στις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου. Η Μέρκελ έχει υποβαθμίσει επανειλημμένα τις προβλέψεις πως η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον δανεισμό ή ελάφρυνση χρέους, παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις που κάνουν ειδικοί, περιλαμβανομένων αυτών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι οποίοι μοιάζουν με βάση τις δημοσκοπήσεις να έχουν ελάχιστες πιθανότητες να εκθρονίσουν την λαοφιλή καγκελάριο, κατηγορούν την Μέρκελ ότι ψεύδεται προς τους Γερμανούς ψηφοφόρους.
Πάντως ο Φίλιπ Ρέσλερ, επικεφαλής των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), του κόμματος που αποτελεί τον ήσσονα κυβερνητικό εταίρο, υποστήριξε την άποψη της κυβέρνησης της Μέρκελ ότι δεν χρειάζεται να συζητηθεί πρόσθετη βοήθεια.
«Η Ελλάδα κινείται στην απολύτως σωστή κατεύθυνση», είπε ο Ρέσλερ, υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος. «Θα ήθελα να έβλεπα τι θα συνέβαινε στη Γερμανία αν μας ζητούσαν να κάνουμε τόσες μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε ο Ρέσλερ, τονίζοντας πως προς το παρόν η χορήγηση πρόσθετης βοήθειας στην Ελλάδα «δεν είναι αναγκαία».