Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναφέρθηκε δημόσια στις διαφωνίες του με την κυβέρνηση της Ισλανδίας όσον αφορά την οικονομική και την δημοσιονομική της πολιτική καθώς και για τις προβλέψεις της για την πορεία της οικονομίας της.
Ο διεθνής χρηματοοικονομικός θεσμός πιστεύει πως η αργή αναπτυξιακή πορεία της χώρας και η προσπάθειά της να μειώσει το χρέος των νοικοκυριών θα αυξήσει την πίεση στα δημοσιονομικά της μεγέθη.
Το Ταμείο, στην ετήσια έκθεσή του για την οικονομία της Ισλανδίας, προβλέπει ανάπτυξη 2,1% για το 2014 –οι υπολογισμοί του Ρέικιαβικ κάνουν λόγο για 3%– ενώ για το 2013 οι αντίστοιχες προβλέψεις είναι σχεδόν συγκλίνουσες (1,8 και 1,9% αντίστοιχα).
Από την ανάρρηση στην εξουσία της νέας κεντροδεξιάς κυβέρνησης τον Μάιο, το ΔΝΤ επιδεικνύει έναν σκεπτικισμό απέναντι στο οικονομικό πρόγραμμά της, το οποίο στοχεύει στη μείωση του χρέους των νοικοκυριών που σχετίζεται με στεγαστικά δάνεια και την μείωση των φόρων.
Σύμφωνα με το Ταμείο, τα μέτρα αυτά υπάρχει κίνδυνος να διευρύνουν το δημοσιονομικό έλλειμμα, χωρίς παράλληλα να τονώσουν την οικονομία, καθώς δεν εστιάζουν επαρκώς στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που πραγματικά έχουν ανάγκη.
«Ο τρέχων στόχος για το 2014, ένας ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, ενδέχεται να τεθεί υπό πίεση εξαιτίας των πολυδάπανων προεκλογικών υποσχέσεων, όπως αυτών που αφορούν τις μειώσεις φόρων και την ελάττωση του χρέους των νοικοκυριών, υποσχέσεων των οποίων η χρηματοδότηση παραμένει αβέβαιη», υπογραμμίζει το ΔΝΤ.
Το ίδιο εκτιμά πως το έλλειμμα θα κινηθεί στο 2,7% του ΑΕΠ το 2013, ενώ θα υποχωρήσει στο 1,8% το 2014.
Για το ΔΝΤ, πάντως, ο ισοσκελισμός του προϋπολογισμού «είναι ακόμη εφικτός», αρκεί «να μειωθούν οι αγροτικές επιδοτήσεις, να υπάρξει επαρκής εστίαση στις δημόσιες επιχορηγήσεις και να αυξηθούν οι βασικές τιμές του ΦΠΑ, ενώ συνάμα θα πρέπει να επιδοτούνται οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».