Τον παγκόσμιο χάρτη των εταιρειών με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία άλλαξε η κρίση όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα μελέτης της PricewaterhouseCoopers η οποία κατέταξε τις 100 εταιρείες με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία παγκοσμίως και σύγκρινε τις μεταβολές που πραγματοποιήθηκαν στο χρονικό διάστημα Μάρτιος 2008-Μάρτιος 2013, σε ετήσια βάση.
Σύμφωνα με τη μελέτη της PwC, περισσότερα από 5 τρισ. δολάρια εξανέμισε η οικονομική κρίση μέχρι το 2009, από το επίπεδο των 13,5 τρισ. δολαρίων των χρηματιστηριακών αξιών το 2008. Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για να ανακάμψει η αγορά και να επανέλθει στα προ-κρίσης επίπεδα. Από το χαμηλό των 8,4 τρισ. δολαρίων το 2009, η συνδυασμένη αγοραία αξία των 100 εταιρειών με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση παγκοσμίως ανέβηκε στα 13,6 τρισ. δολάρια, δηλαδή περίπου στο επίπεδο που βρισκόταν το 2008.
Οι εταιρείες στην Ευρωζώνη έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη πτώση στην ανάλυση της PwC, καθώς μόνο 14 από αυτές βρίσκονται στις 100 κορυφαίες παγκοσμίως, από 26 που ήταν το 2008. Αυτές που έπεσαν εκτός των 100 κορυφαίων προέρχονται από τη Γερμανία (5), τη Γαλλία (5), την Ισπανία (3), την Ιταλία (2), την Ολλανδία (1), τη Φιλανδία (1) και το Λουξεμβούργο (1). Αυτό εν μέρει αντανακλά την πτώση της αξίας του ευρώ έναντι του δολαρίου.
Οι εισηγμένες εταιρείες με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία κυρίως προέρχονται από τις ΗΠΑ και τους κλάδους της τεχνολογίας, των καταναλωτικών υπηρεσιών και της υγείας. Μετά την οικονομική κρίση, οι αμερικανικές εταιρείες που συμπεριλαμβάνονται στις 100 κορυφαίες έχουν αυξηθεί σε 43, από 35 που ήταν το 2008. Οι κλάδοι που σημείωσαν την μεγαλύτερη αύξηση ήταν της τεχνολογίας (≈+35%) και της παροχής καταναλωτικών υπηρεσιών (+400%) και είναι αυτοί που έχουν βελτιώσει σημαντικά την κεφαλαιοποίηση τους στην κατάταξη των 100 κορυφαίων.
Οι πέντε εταιρείες που σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση αξίας συμμετείχαν συνολικά με 611 δισ. δολάρια στην κεφαλαιοποίηση των αγορών, μέσα σε μόλις πέντε χρόνια. Οι παγκόσμιοι κολοσσοί της τεχνολογίας κυριάρχησαν στις υψηλότερες θέσεις των εταιρειών με την καλύτερη απόδοση (4 στις 5) – μόνο η χρηματιστηριακή αξία της Apple αυξήθηκε κατά 290 δισ. δολάρια και η Google κατά 125 δισ. δολάρια.
Από την άλλη πλευρά, οι πέντε εταιρείες που σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση υπέστησαν συνολική μείωση της χρηματιστηριακής τους αξίας, στα 737 δισ. δολάρια. Στις τέσσερις από τις πέντε θέσεις βρέθηκαν εταιρείες από τους κλάδους του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και της ενέργειας.