Η πολιτική «λιτότητας», στην οποία έχουν πέσει οι ευρωπαϊκές οικονομίες ενδέχεται να προκαλέσει και νέο κύμα ύφεσης, προειδοποίησε σήμερα ο νομπελίστας οικονομολόγος, Τζόζεφ Στίγκλιτζ, ο οποίος μάλιστα επέκτεινε τις ανησυχίες του, εκτιμώντας ότι διακυβεύεται ακόμη και το μέλλον του ευρώ.

Σε αποσπάσματα της αναθεωρημένης έκδοσης του βιβλίου του «Ελεύθερη Πτώση» (Freefall) που δημοσιεύονται από την Sunday Telegraph, ο νομπελίστας οικονομολόγος εκτιμά ότι η Ισπανία ενδέχεται να είναι ο επόμενος στόχος των κερδοσκοπικών κεφαλαίων.

«Η ανησυχία είναι πως υπάρχει ένα κύμα λιτότητας που διέπει την Ευρώπη και το οποίο αγγίζει ακόμη και τα παράλια των ΗΠΑ» υποστηρίζει ο κ. Στίγκλιτζ και συμπληρώνει ότι «οι ΗΠΑ μπορεί να προκάλεσαν την παγκόσμια ύφεση, αλλά η Ευρώπη τώρα απαντά με το ίδιο νόμισμα».

Στα αποσπάσματα του βιβλίου του, το ευρώ χαρακτηρίζεται «πείραμα που ενδεχομένως τώρα να αποτυγχάνει» και προειδοποίησε πως χωρίς «σημαντική θεσμική αναδιάρθρωση» ενδεχομένως να είναι προτιμότερο για τα μέλη της ευρωζώνης να εγκαταλείψουν την ΟΝΕ.

«Είναι ίσως προτιμότερο να παραδεχθεί κανείς την αποτυχία του και να προχωρήσει, από το να πληρώνει υψηλό τίμημα ανεργίας και ανθρώπινου πόνου» καταλήγει ο νομπελίστας οικονομολόγος.