Η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις, όπως το μεταναστευτικό, την κλιματική κρίση, την πιθανότητα επιβολής εμπορικών δασμών και το Brexit. Η Ευρώπη πρέπει να βρει τρόπους να ανακτήσει τον βηματισμό της, διασφαλίζοντας το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο και απαιτείται συνεχής εγρήγορση. Και σε αυτό θα βοηθήσει ο δημόσιος διάλογος που έχει ανοίξει για το μέλλον της Ευρώπης.
Αυτό υπογράμμισε η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη, στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο των Διμερών Γερμανικών Επιμελητηρίων με θέμα «Το Όραμα της Ευρώπης».
Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, η πρόεδρος είπε ότι η Ελλάδα άρχισε, ήδη, να μπαίνει σε μία πορεία ανάπτυξης και η εξωστρέφεια, μαζί με τον τουρισμό και τις επενδύσεις, πρέπει να αποτελέσουν τις κορυφαίες προτεραιότητες.
«Οι ελληνικές εξαγωγές απέδειξαν ότι μπορούν να πετύχουν σπουδαία πράγματα κάτω από αντίξοες συνθήκες και έχουν όλες τις προοπτικές να κάνουν τη διαφορά στη νέα εποχή που ξημερώνει για τη χώρα. Γι’ αυτό και χρειάζεται να υπάρξει ειδική μέριμνα και να συνεχισθούν τα θετικά βήματα που γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση από τη νέα κυβέρνηση, όπως με την άρση των capital controls, τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής, την ελάφρυνση της φορολογίας, την προσέλκυση επενδύσεων κ.λπ. Με τα μέτρα στήριξης της εγχώριας παραγωγής δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων καλά αμειβόμενης εργασίας» είπε η κ. Σακελλαρίδη.
Στην προσπάθεια αυτή, συνέχισε, θέλουμε την Ευρώπη και ειδικά τη Γερμανία, έναν από τους βασικότερους εμπορικούς εταίρους της χώρας μας, αρωγούς. «Πρέπει η Ευρώπη να δείξει έμπρακτα την υποστήριξη και την αλληλεγγύη της. Πρέπει να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες για την περαιτέρω σύσφιξη των εμπορικών σχέσεων ανάμεσα στις χώρες μας». Επισήμανε, επίσης, ότι το μερίδιο των ελληνικών προϊόντων στη γερμανική αγορά μπορεί και πρέπει να αυξηθεί και πρόσθεσε, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Να εργαστούμε από κοινού και να αναζητήσουμε νέα πεδία για τη διεύρυνση της συνεργασίας μας».
Όσον αφορά την επίδραση του Δρόμου του Μεταξιού στην ελληνική οικονομία, η κ. Σακελλαρίδη ανέφερε ότι «ασφαλώς είναι πολύ θετική» και εξήγησε: «Η επένδυση της Cosco έφερε πολλαπλά οφέλη στην ελληνική οικονομία, τόσο προσφέροντας νέες θέσεις εργασίας όσο και αυξάνοντας τις ελληνικές εξαγωγές, αλλά και κάνοντας την Ελλάδα διαμετακομιστικό κόμβο στην περιοχή. Βεβαίως, όλες αυτές οι προσπάθειες είναι ευπρόσδεκτες αλλά θα πρέπει να συνεχίσουμε να υπηρετούμε τα ιδανικά και τις αξίες της Ευρώπης και η όποια ανάπτυξη να συνδέεται με την ευημερία των πολιτών».
«Θέλουμε η Ευρώπη να παραμείνει ένας Φάρος Δημοκρατίας, κοινωνικής δικαιοσύνης, ευημερίας, αλληλεγγύης και διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Να παραμείνει πυξίδα για τον υπόλοιπο κόσμο, ο οποίος παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο», κατέληξε η κ. Σακελλαρίδη.