Σε σημείο ενδοκυβερνητικής τριβής, που πιθανώς να πάρει μεγάλες διαστάσεις και μέσα στα τρία κόμματα που στηρίζουν το κυβερνητικό σχήμα, εξελίσσεται το ενδεχόμενο επιβολής φόρου στα αγροτεμάχια των κατ’ επάγγελμα αγροτών που συζητείται στο υπουργείο Οικονομικών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με την δημοσιοποίηση των σκέψεων αυτών, βουλευτές και από τα τρία κυβερνητικά κόμματα έκαναν διάβημα στις ηγεσίες τους και ζήτησαν να μην υπάρξει τέτοιο μέτρο, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας κ. Μαξ. Χαρακόπουλος διαφώνησε δημόσια , αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών.
Για τα αγροτεμάχια, όπως αναφέρει το Έθνος, το σενάριο που εξετάζεται σε αυτή την φάση είναι η φορολόγηση των εκτάσεων με 12 ευρώ κατά μέσο όρο ανά στρέμμα αλλά με συντελεστές που θα διαφοροποιούνται αναλόγως του εάν πρόκειται για καλλιεργήσιμα ή μη, την τοποθεσία τους κ.λπ.
Για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες εξετάζονται ειδικοί χαμηλοί συντελεστές με στρεμματικό όριο.
Στα σχέδια που γίνονται για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων του 2014 το οικονομικό επιτελείο αναμένει έσοδα 1,7 δις ευρώ από τα αστικά ακίνητα , 800 εκατ. ευρώ για τα εκτός σχεδίου ακίνητα (αγροτεμάχια) και 600 εκατ. ευρώ από τα ακίνητα των νομικών προσώπων.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών σημείωσε ότι εάν απαλλαγούν τα αγροτικά ακίνητα, τότε το επιπλέον βάρος θα πρέπει να «πέσει» στα αστικά ακίνητα.
Με βάση τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η διακομματική επιτροπή στην τελευταία της συνεδρίαση αμέσως μετά το Πάσχα, από τα 66,5 εκατομμύρια στρέμματα των αγροτεμαχίων, πάνω από τα μισά και συγκεκριμένα 37 εκατομμύρια στρέμματα, είναι καλλιεργήσιμες εκτάσεις .
Από αυτές τα 14 εκατ. στρέμματα περίπου ανήκουν σε κατ΄ επάγγελμα αγρότες , κάτι που σημαίνει ότι εάν αυτά ή μέρος αυτών απαλλαγεί από τον Ενιαίο Φόρο, τότε θα δημιουργηθεί «τρύπα» στα προσδοκώμενα έσοδα.
Ωστόσο , τόσο στη ΝΔ , όσο και στο ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ υπάρχουν ήδη έντονες αντιδράσεις και δεν είναι βέβαιο ότι οι κ. κ. Βενιζέλος και Κουβέλης θα συναινέσουν, εφόσον το σενάριο περί φορολόγησης των αγροτεμαχίων πάρει τον χαρακτήρα επίσημης κυβερνητικής θέσης.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο κ. Χαρακοπουλος, επιδιώκοντας να προλάβει τις εξελίξεις, προέβη πριν από λίγες ημέρες σε μια αιχμηρή δήλωση: «Επειδή δεν υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις της κυβέρνησης, θα ήθελα να καλέσω να είναι πιο προσεκτικοί όσοι μιλούν αβασάνιστα ή διαρρέουν πληροφορίες -εντός ή εκτός εισαγωγικών- για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, ενσπείροντας αναστάτωση στους αγρότες που μοχθούν για τον επιούσιο».
Το θέμα θα κληθούν να λύσουν – ίσως και στην απογευματινή σύσκεψη – ο πρωθυπουργός με τους ηγέτες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.
Πάντως μετά την θύελλα αντιδράσεων έχει πέσει στο τραπέζι και η εξαίρεση από τον φόρο των 14 εκατ. στρεμμάτων (σε σύνολο 66,5 εκατ) τα οποία καλλιεργούνται από κατ΄ επάγγελμα αγρότες.
Το βέβαιο είναι ότι το υπουργείο πρέπει να παρουσιάσει μία τεκμηριωμένη πρόταση στην τρόικα από την οποία να προκύπτει ότι είναι σε θέση να βεβαιώσει φόρους στα ακίνητα 3,1 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη χρονιά ώστε να μπορέσει στο τέλος να εισπράξει τουλάχιστον 2,7 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως με τη θέσπιση του ενιαίου φόρου θα καταργηθούν το έκτακτο τέλος και ο ΦΑΠ.