Κάθε μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού κατά 1% του ΑΕΠ τείνει να έχει ως συνέπεια τη μείωση της οικονομικής παραγωγής κατά μισή ποσοστιαία μονάδα και να αυξάνει την ανεργία κατά επίσης μισή μονάδα εντός δύο ετών, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με βάση στοιχεία των τελευταίων 30 ετών.

Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, η μείωση του χρέους με περικοπές των δαπανών μπορεί να προκαλέσει αύξηση της παραγωγής, πιέζοντας χαμηλότερα τα πραγματικά επιτόκια και δημιουργώντας περιθώρια μείωσης των φόρων, σύμφωνα με την έρευνα.

«Οι θυσίες θα είναι άμεσες, ενώ τα οφέλη θα είναι μακροπρόθεσμα», συνόψισε ο οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ντάνιελ Λέϊ, παρεμβαίνοντας στο συμπόσιο «Προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας».

Οι μειώσεις επιτοκίων και η πτώση της αξίας του νομίσματος, που προκύπτουν ωστόσο, συνήθως περιορίζουν αυτή την επίδραση, ειδικά όταν τα επιτόκια κινούνται κοντά σε μηδενικά επιτόκια ή όταν πολλές χώρες ταυτόχρονα επιδιώκουν την λιτότητα –όπως συμβαίνει σήμερα στις περισσότερες χώρες του δυτικού κόσμου.