Ικανοποίηση εκφράζεται για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας, στα δημοσιεύματα των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης.
Μεταξύ άλλων, προβάλλεται το κοινό ανακοινωθέν του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και το διάγγελμα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος τόνισε πως «η συμφωνία έδειξε ότι τα χρόνια της λιτότητας στην Ελλάδα έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς» όπως επισημαίνει η «New York Times».
Η εφημερίδα της Νέας Υόρκης, καθώς και άλλα ΜΜΕ, δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην τοποθέτηση του πρωθυπουργού ότι «η κατάσταση αλλάζει. Μέχρι πρόσφατα, η Ελλάδα ήταν το παράδειγμα προς αποφυγή. Σε δύο χρόνια, η Ελλάδα δεν θα εξαρτάται πλέον από το μνημόνιο, θα είναι μία χώρα με ανάπτυξη».
Μετά από δύο σχεδόν εβδομάδες «έντονων διαπραγματεύσεων», σημειώνεται χαρακτηριστικά, η Ελλάδα και η τρόικα έχουν καταλήξει σε συμφωνία για τα οικονομικά μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν, προκειμένου να δοθεί η δόση των 2,8 δισ. ευρώ, και προστίθεται ότι το Eurogroup και το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να εξετάσουν την έγκριση της αξιολόγησης μέσα στον Μάιο.
Επίσης, τονίζεται ότι η συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα αφορά τους οικονομικούς και δημοσιονομικούς στόχους που απαιτούνται, ώστε το πρόγραμμα να παραμείνει σε τροχιά και να τηρηθούν οι στόχοι, ενώ προβάλλεται ιδιαίτερα το σημείο του ανακοινωθέντος πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι οι οικονομικές προοπτικές παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες σε σχέση με την προηγούμενη αξιολόγηση, με συνεχιζόμενες προοπτικές για σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014, η οποία θα υποστηριχθεί από επίπεδα πληθωρισμού χαμηλότερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και βελτιωμένη ευελιξία σε ό,τι αφορά τους μισθούς, που θα συμβάλουν στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στα μέτρα που αφορούν τη βελτίωση του φορολογικού συστήματος, με την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.
Στο μεταξύ, η εφημερίδα «Wall Street Journal» σε ανταπόκριση από την Αθήνα, αναφέρεται στις αισιόδοξες προβλέψεις Ελλήνων και ξένων τουριστικών πρακτόρων για τη θετική πορεία της φετινής τουριστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα. Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι βάσει των πρόωρων κρατήσεων, κυρίως από βρετανικά και γερμανικά πρακτορεία, η τουριστική κίνηση στην Ελλάδα αναμένεται φέτος αρκετά αυξημένη, τουλάχιστον κατά ένα εκατομμύριο αφίξεις περισσότερες σε σχέση με τα 17 εκατομμύρια τουρίστες που επισκέφτηκαν πέρυσι τη χώρα μας.
Όπως υπογραμμίζεται, οι επιπλέον τουρίστες θα αποφέρουν επιπρόσθετο τουριστικό εισόδημα ύψους 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με ειδικούς στον τουρισμό, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν απρόβλεπτοι παράγοντες, όπως βίαιες διαδηλώσεις και μικρής κλίμακας τρομοκρατικές επιθέσεις. Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του τουριστικού τομέα, το δέλεαρ είναι οι χαμηλότερες τιμές και η σχετική απουσία αρνητικών ειδήσεων για την Ελλάδα.