H εταιρία οικονομικών εκτιμήσεων Oxford Economics βρήκε στην πρόσφατη μελέτη της πως κάθε ρομπότ του κατασκευαστικού κλάδου εκτοπίζει 1,6 ανθρώπους από τα εργοστάσια.
Κάπου 20 εκατ. θέσεις εργασίας θα χαθούν για τον άνθρωπο ως το 2030, καθώς θα παραγκωνιστεί από τις έξυπνες μηχανές, ένα 8,5% της παγκόσμιας εργατικής δύναμης δηλαδή!
Την ώρα που οι περισσότεροι κλάδοι πειραματίζονται με τους αυτοματισμούς και τους αλγορίθμους, είναι ο βιομηχανικός τομέας αυτός που παραμένει ο πιο ευάλωτος στη χρήση των ρομπότ. Με άμεσες επιπτώσεις στα επόμενα χρόνια.
Η Κίνα οδηγεί εδώ τις εξελίξεις, καθώς μέχρι το 2030, σύμφωνα πάντα με την έκθεση, θα είναι σε λειτουργία 14 εκατ. ρομπότ, αφήνοντας άλλα 6 εκατομμύρια στον υπόλοιπο κόσμο.
Τα ρομπότ αυξάνονται σε νούμερα καθώς είναι φτηνότερα από τον άνθρωπο σε έξοδα λειτουργίας. Πόσο μάλλον που η τιμή της αγοράς τους έχει πέσει κατά 11% (μεταξύ 2011-2016). Σύμφωνα με τη μελέτη, οι ΗΠΑ έχουν απωλέσει από την αρχή του αιώνα κάπου 260.000 θέσεις εργασίας εξαιτίας της αυτοματοποίησης.
Η εκτίμηση της Oxford Economics δεν είναι η μόνη που απεικονίζει τον κόσμο με μελανά χρώματα. Το ίδιο έκανε και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που μας είπε πρόσφατα πως πάνω από τις μισές εταιρίες του κόσμου θα μειώσουν τις θέσεις πλήρους απασχόλησης ως το 2022.
Αλλά και η McKinsey εκτιμά πως περισσότεροι από 800 εκατ. άνθρωποι θα είναι άνεργοι παγκοσμίως ως το 2030 χάρη στα ρομπότ. «Οι επιπτώσεις της αυτοματοποίησης είναι διασυνδεδεμένες και περίπλοκες, αλλά η αύξηση των ρομπότ είναι αναπόφευκτη», καταλήγει η μελέτη της Oxford Economics, «αυτές οι προκλήσεις πρέπει να υιοθετηθούν και να συζητηθούν»…