Ο νέος πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ υποσχέθηκε σήμερα πως θα επιταχύνει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και θα επιδιώξει τη διατήρηση του ταχύτατου ρυθμού ανάπτυξής της κατά την προβλεπόμενη δεκαετή θητεία του.
«Συχνά έχω δηλώσει πως οι μεταρρυθμίσεις πληρώνουν το μεγαλύτερο μέρισμα στην Κίνα διότι υπάρχει ακόμη χώρος για βελτίωση στην οικονομία της σοσιαλιστικής αγοράς μας», επεσήμανε ο Λι κατά την πρώτη του ομιλία μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, την περασμένη Πέμπτη.
«Υπάρχει αρκετός χώρος για περισσότερη απρόσκοπτη παραγωγικότητα μέσα από τις μεταρρυθμίσεις και υπάρχει ένα σημαντικό δυναμικό που θα μας εξασφαλίσει ότι τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων αυτών θα φθάσουν στο σύνολο του πληθυσμού», υπογράμμισε ο Λι, μιλώντας από τη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού.
«Χρειαζόμαστε να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση της ελεύθερης αγοράς», δήλωσε ο Λι, προσθέτοντας πως η νέα ηγεσία θα έχει ως προτεραιότητα τρεις βασικές παραμέτρους, τη διατήρηση της πολιτικής υπέρ της οικονομικής ανάπτυξης, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και τη διαφύλαξη της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Προκειμένου να επιτευχθεί μέχρι το 2020 ο διπλασιασμός του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, η ετήσια οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα θα πρέπει να φθάνει κατά μέσον όρο το 7,5%, «κάτι που δεν είναι εύκολο, όμως έχουμε ευνοϊκές συνθήκες και μία τεράστια εσωτερική ζήτηση», επεσήμανε ο Λι. «Το κεφαλαιώδες είναι να διευκολύνουμε την οικονομική αναδιάρθρωση και να δημιουργήσουμε νέους κινητήριους μοχλούς για την ανάπτυξη», πρόσθεσε.
Το κράτος σχεδιάζει να αυξήσει το εισόδημα στις αστικές και αγροτικές περιοχές, εστιάζοντας στην στήριξη των ομάδων του πληθυσμού με χαμηλό εισόδημα, στην διεύρυνση της μεσαίας τάξης και στην οικοδόμηση ενός πιο στιβαρού συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, υπογράμμισε ο νέος πρωθυπουργός.
Η Κίνα έχει δρομολογήσει ένα μαζικό πρόγραμμα για την αύξηση του ρυθμού αστικοποίησης από το 53% στο 75% έως το 2030. Η προσπάθεια της αστικοποίησης θα κινητοποιήσει επενδύσεις περίπου 40 τρισεκ. γιουάν (6,5 τρισεκ. δολάρια) μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Παράλληλα, ο Κινέζος πρωθυπουργός εξήγγειλε πως η κυβέρνησή του «θα επιδείξει ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα» στην καταπολέμηση της περιβαλλοντικής κρίσης στη χώρα, ένα θέμα που έχει δημιουργήσει μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις.
Η εμφάνιση πυκνού νέφους ρύπων, που καλύπτει σαν στερεά ομίχλη πολλές κινεζικές μεγαλουπόλεις, τον χειμώνα και η ποιότητα και ασφάλεια του πόσιμου νερού, αποτελούν δύο από τα πλέον ακανθώδη ζητήματα, τα οποία έχουν προκαλέσει σε πολλές περιπτώσεις τη λαϊκή οργή.