Αγώνα δρόμου για να ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδας η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος δίνουν κυβέρνηση και τρόικα. Στόχος είναι να υπάρξει συνάντηση των κ.κ. Πολ Τόμσεν, Ματθίας Μορς και Κλάους Μαζούχ με τον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά πριν τις 14 Μαρτίου και μέχρι τότε να έχουν κλείσει τα περισσότερα από τα εκκρεμή κεφάλαια της διαπραγμάτευσης.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που μετείχε στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας τόνισε πως οι δύο πλευρές αποτίμησαν σήμερα δράσεις και πολιτικές διαφόρων υπουργείων. «Επιθυμία μας και δική τους είναι τις επόμενες δύο ημέρες να επιταχύνουμε τις συζητήσεις και να αρχίσουμε να κλείνουμε κεφάλαια. Σωστά, δεν κλείσαμε κάτι σήμερα. Συνεχίζονται οι συζητήσεις, σε πολύ καλό κλίμα οφείλω να ομολογήσω. Αντιλαμβάνονται επιχειρήματα που έχουμε αναπτύξει», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε, για το διαρθρωτικό ορόσημο του Μαρτίου, ήτοι την κινητικότητα στο Δημόσιο, θα υπάρχει αύριο μια επικοινωνία της τρόικας με το αρμόδιο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. «Έχουν δοθεί συγκεκριμένα στοιχεία από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχει η χώρα για να πάρει την επόμενη δόση του δανείου», τόνισε. Αποκάλυψε δε πως κατά αντιστοιχία διάφοροι τα υπουργεία Εργασίας και Ανάπτυξης έχουν κοινοποιήσει πολιτικές στην τρόικα που προτείνουν να υλοποιηθούν μέσα στη χρονιά προκειμένου να επιτευχθούν κάποιοι στόχοι. «Όλα αυτά αξιολογούνται από την τρόικα», είπε.

Ερωτηθείς για το εάν συζητήθηκε το μακροοικονομικό σενάριο είπε πως δεν έχει εξετάστηκε, ενώ σε ερώτηση για το εάν συζητήθηκαν προαπαιτούμενα για την επόμενη δόση και για το χρηματοδοτικό κενό του 2015-2016 ξεκαθάρισε πως δεν εξετάσθηκε.

Σε ερώτηση για το τι έχει αποφασισθεί για τις ληξιπρόθεσμες φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές επεσήμανε πως οι συζητήσεις δεν έχουν ακόμη καταλήξει. Σε ερώτηση για το «χαράτσι» και το εάν η είσπραξη του νέου φόρου ακινήτων για το 2013 θα αποδεσμευθεί από το λογαριασμό της ΔΕΗ είπε πως όλες οι προτάσεις αξιολογούνται.

Τέλος για την αλλαγή στη Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και για το εάν θα τοποθετηθεί κάποιος ξένος είπε πως αναμένεται η τοποθέτηση του νέου επικεφαλής. «Δεν ετέθησαν ονόματα, δεν συζητήθηκε κάτι. Δεν προέκυψε από αυτούς και σε κάθε περίπτωση τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης θα την δούμε τις επόμενες ώρες», είπε για το θέμα.