Εννέα μήνες πέρασαν από τότε που η Κύπρος έγινε η Πέμπτη χώρα στην ευρωζώνη που ζήτησε διάσωση και οι ηγέτες της ευρωζώνης παραμένουν διχασμένοι για το πακέτο που θα απαιτηθεί.
Ο Νίκος Αναστασιάδης, που εξελέγη Πρόεδρος, έχει δεσμευτεί να υπάρξει συμφωνία έως τα τέλη Μαρτίου ελπίζοντας να επιτύχει εκεί που ο Χριστόφιας απέτυχε.
Η συμφωνία πρέπει να έχει επιτευχθεί έως τις 3 Ιουνίου που πρέπει να αποπληρωθεί ομόλογο ύψους 1,4 δισ. ευρώ, ενώ την επόμενη χρονιά πρέπει να αποπληρωθεί το δάνειο προς τη Ρωσία.
Σύμφωνα με τους Financial Times, για τη διάσωση της Κύπρου απαιτούνται 10 δισ. ευρώ για τις τράπεζες -που επλήγησαν από το ελληνικό κούρεμα- και 6,7 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτηθεί η οικονομία.
Αγκάθι στις διαπραγματεύσεις είναι οι αντιρρήσεις που εγείρει κυρίως ο Γερμανικός άξονας σχετικά με τις σχέσεις του νησιού με τη Ρωσία και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος στις τοπικές τράπεζες.
Εν τω μεταξύ, ακόμα αναμένονται τα αποτελέσματα του τελικό τεστ που έκανε η Pimco στον τραπεζικό τομέα και αναθεωρήθηκε από την BlackRock.
Το ακόμη πιο ανησυχητικό για την Κύπρο είναι κάποιες προτάσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με απώλειες ομολογιούχων και, ακόμη χειρότερα, με απώλειες ανασφάλιστων καταθετών!
Αυτές οι κινήσεις θα έστελναν το κυπριακό δημόσιο χρέος από το 77% του ΑΕΠ στο 145%.Στο στόχαστρο του «κουρέματος» καταθέσεων έχουν μπει οι καταθέτες από μη-ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή οι Ρώσοι.
Ωστόσο δεν υπάρχει κανένας ειδικός αναλυτής που να μη θεωρεί αδύνατο το να διαφοροποιηθεί ο ευρωπαίος από το μη-ευρωπαίο καταθέτη.
Από μόνες τους οι φήμες για «κούρεμα» των καταθέσεων οδήγησαν σε φυγή κεφαλαίων ύψους 1,7 δισ. ευρώ από τις κυπριακές τράπεζες μέσα σε μερικές ημέρες, ενώ είναι αδύνατο να υπολογιστούν οι συνέπειες που θα έχει μία τέτοια κίνηση στην αξιοπιστία ολόκληρου του τραπεζικού συστήματος της ευρωζώνης.
Αναλυτές που μιλούν σχετικά στους Financial Times αποκλείουν οποιοδήποτε «κούρεμα» των καταθέσεων.
Την ίδια ώρα η Κύπρος δέχεται αφόρητες πιέσεις από τους ευρωπαίους αξιωματούχους για να εφαρμόσει τους διεθνείς κανόνες για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ενώ έχει ήδη δεχτεί διεθνή έλεγχο από ανεξάρτητη ιδιωτική εταιρεία.
Το νησί δεν αποκλείεται, στο πλαίσιο του μνημονίου, να δεχτεί αύξηση του εταιρικού φόρου, ακόμη και φορολογία των καταθέσεων.