Η στερλίνα μπορεί να χρειαστεί να αποδυναμωθεί με σκοπό την περαιτέρω εξισορρόπηση της οικονομίας της Μεγάλης Βρετανίας, ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος της Τράπεζας της Αγγλίας.
Η βρετανική οικονομία έχει παραμείνει στάσιμη τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια και οι προσπάθειες να επικεντρωθεί η πιθανή ανάκαμψη περισσότερο στις εξαγωγές είχαν μικρή θετική επίδραση, παρά την υποτίμηση κατά 25% του νομίσματος της χώρας μεταξύ του 2007 και του 2008, είπε ο Μάρτιν Γουέλ.
Η Τράπεζα της Αγγλίας εμφανίζεται σαφώς έως τώρα υποστηρικτής της αδύναμης στερλίνας και τα σχόλια του ανώτερου στελέχους της, έρχονται σε μια κομβική στιγμή, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες από την ομάδα της G-20 των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη συναντώνται στη Μόσχα, έχοντας στην ημερήσια διάταξη τον αποκαλούμενο νομισματικό ανταγωνισμό.
Η στερλίνα έχει μειωθεί κατά 5% από την έναρξη της χρόνιας και ο Γουέλ ανέφερε ότι αυτή η πτώση είναι πιθανό να προσθέσει περίπου 1% στις τιμές στη Μεγάλη Βρετανία για τα επόμενα τρία χρόνια.
Η κεντρική τράπεζα εξάλλου αναθεώρησε τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, και τώρα αναμένει ο πληθωρισμός να μην πέσει κάτω από το στόχο του 2% μέχρι τις αρχές του 2016, δηλαδή 18 μήνες αργότερα από ότι αρχικά αναμενόταν.
Ο υψηλόβαθμος βρετανός τραπεζίτης θεωρεί πάντως ότι ένα ασθενέστερο εθνικό νόμισμα δεν είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο η Βρετανία θα μπορούσε να καλύψει το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο οξύνθηκε κατά 5,2% της οικονομικής παραγωγής κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2012.